изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:26 EET
И В ДОБРИЧ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО СТАНДАРТ „БЪЛГАРИЯ”    
Икономика„Савимекс” ще произвежда трите основни вида хляб

И В ДОБРИЧ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО СТАНДАРТ „БЪЛГАРИЯ”

„Савимекс” ще произвежда трите основни вида хляб

 

Три седмици след официалното въвеждане на стандарт "България" за хлебни изделия девет фирми са получили одобрение за производство на суровини и продукти по него видно от регистъра на предприятията, воден от агенцията по храните.

Разрешение за производство на хляб с марката "България" са получили седем компании. Сред тях е и добричката „Савимекс”, която е поискала да произвежда трите хляба по стандарт - бял, типов и "Добруджа". Останалите хлебозаводи са софийските компании "Хлебни изделия - Подуяне" (дъщерна компания на "Нилана") и "Унипек", добричката "Савимекс", търновската "Яна-1 - Д. Димитров" и "Хлебозавод Стражица" в гр. Стражица, както и пазарджишката компания "Хлебмаш комерс", която ще произвежда само бял хляб с марката "България", а "Хлебопроизводство и сладкарство - Велинград" ще произвежда бял хляб и хляб "Добруджа". Според списъка на Агенцията по храните разрешение за производство на брашно, използвано за хляб по новия стандарт, са получили "София мел" и "Мелница Сливен 2003". Те са заявили за производство трите възможни вида брашно - бяло, типово и Добруджа.

По данни на търговци в дните преди Великден на пазара са били пуснати и първите партиди с хляб по новия стандарт. Засега продуктите се предлагат само в София и в по-малката разфасовка от 650 грама. Цената на един хляб е 90 стотинки, пише dnevnik.bg.

Според въведените стандарти, хлябът с марката "България" може да се произвежда само от брашно от I, II и II Б група, произвеждано от одобрени мелници. В него се допуска още вода, мая и сол.

Според стандартите в годините, в които зърнената реколта и съответно брашното е с по-лошо качество, се допуска влагането на глутен и ензими, както и на други вещества с органичен произход. Такива са например аскорбинова киселина (витамин С), оцетна киселина и др.

Стандартът за хляба е третият, въведен през последната година. Такъв има и за месните и млечните продукти
 


Сходни връзки

И В ДОБРИЧ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО СТАНДАРТ „БЪЛГАРИЯ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди