изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:45 EEST
БЕЗРАБОТНИ НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАКОН, ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАП С АКТОВЕ    
НовиниОт приходната агенция са категорични, без глоби за безработните, подали декларации след срока - 2 май

И през вчерашния ден от сутринта фронт-офисът на НАП в Добрич бе обсаден от чакащи чинно хора да подадат декларациите си за доходи от миналата година. Тези, които излизаха, обаче бяха твърде притеснени, защото носеха вече съставени актове в ръце за нарушение на закона. Пред репортер на вестника 56-годишната Мирослава Божилова от Добрич със сълзи на очи сподели, че е изключително притеснена. "Четири месеца работих миналата година на Албена. Цяла зима бях безработна. Няма работа, а и на тези години - никой не те взема. Откъде го измислиха това - да подавам декларация, та нали фирмата, където работих ми спира всички данъци за времето, докато бях на работа. Сега ми съставиха акт. Нямам пари да платя глоба, още съм без работа, имам две деца" - проплака жената. Тя сподели още, че за това, че трябва да декларира доходи, е научила от медиите, и то предния ден. "Как да успея в срок - никой не е казвал, а и досега не е било така. Защо се прави, кой ще обясни?" - пита риторично жената. Подадената макар и с ден закъснение декларация й е коствала цели 13 лв. "Да отида и да се върна от Албена, за да си взема бележка за дохода, съм платила 10 лв. за път. Дадох още 3 лв. да ми попълнят декларацията" - разказа още Божилова. Заедно с нея се притесняваха и други бивши служители в курорта. Нейна колежка, която вече е на работа като готвач в един от ресторантите в комплекса, пък сподели, че е взела почивния ден на колегата си, за да си подаде декларацията, защото е на работа. "Бележката пък за дохода ми я взе управителят на ресторанта, защото в управлението е невероятна опашка от чакащи" - разказа още готвачката. Хората недоумяват защо трябва и фирми, и работници да бъдат така обременявани с излишни, според тях, декларации.
Попитахме ръководството на НАП на местно ниво защо се съставят актовете, ще бъдат ли налагани финансови санкции на хората. За НДТ главният юрисконсулт на добричкото подразделение на НАП Румяна Търкаланова поясни: "Съставят се актове на всички, които не са подали декларация за дохода си в срок - в случая т.г. до 2 май включително. Това е всъщност акт за установяване на административно нарушение. Оттам възможностите са две - да бъде наложена санкция или само да бъде издадено предупредително писмо. Всички, които декларират доходи по трудови правоотношения и по една или друга причина са останали без работа, няма да бъдат санкционирани финансово и ще им бъдат изготвени предупреждения. На всички лица, които декларират освен доходи от трудови правоотношения още и такива по извънтрудови правоотношения и по другите точки от закона за данъците на физическите лица, ако не са спазили срока за подаване на декларацията - 2 май, ще им бъдат наложени финансови санкции".
В последния ден за подаване на декларации офис Добрич е бил посетен от над 3000 граждани, като приетите декларации „на гише” за деня са 2556 броя, каза още Търкаланова. Към края на работния ден, общият брой на подадените декларации е 14 852, от които 1584 са подадени по електронен път, 1098 - по пощата, а 12 170 - в офиса за обслужване на клиенти в Добрич. Това не са окончателните данни за кампания 2011, тъй като обективно не могат да се обобщят данните от подадените декларации чрез лицензиран пощенски оператор, уточнява още юрисконсултът. Тя споделя, че се наблюдава увеличен брой задължени лица, които използват алтернативни методи за подаване на декларация - по електронен път /ръст от над 40 % в сравнение с 2010 г./ или по пощата /ръст от над 20 %/.
 


Сходни връзки

БЕЗРАБОТНИ НЕГОДУВАТ СРЕЩУ ЗАКОН, ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАП С АКТОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди