изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:50 EEST
Връщат границите в Шенген заради бежанците    
Европейски съюзЕврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом представи инициатива на Европейската комисия за нов подход към миграцията, която се очаква да засегне и част от шенгенските правила. Предвижда се възможност контролът по вътрешните граници да бъде временно възстановяван по определени критерии и при изключителни обстоятелства, когато част от външните граници са подложени на тежък и неочакван натиск, предаде БТА.

За въвеждане на така наречените мобилни граници на шенгенската зона силно настояват Франция и Германия заради мигрантите от Тунис, уточни комисарят по вътрешните работи. Тя добави, че конкретните условия ще бъдат обсъждани със страните-членки следващите седмици, но че държавите по външните граници на Европейския съюз не трябва да бъдат оставяни да се справят сами в извънредни ситуации.

България ще подкрепи предложената от ЕК възможност за временно замразяване на членството в "Шенген" на дадена страна от пространството по строго определени критерии и в извънредни ситуации. Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в София.
Членството в "Шенген" е отговорност за всяка една страна-член, посочи той. По думите му страната ни стои по-добре технически от други страни-членки на "Шенген".
Румъния и България изпълняват напълно техническите критерии за членство в Шенген, но някои държави изказват резерви за тяхното приемане в пространството, защото липсва необходимото доверие, заяви още Сесилия Малмстрьом.
По нейните думи подобряването на функционирането на Шенген е от полза за София и Букурещ.

В края на април четирима датски евродепутати от различни политически партии подписаха писмо до премиера Ларс Леке Расмусен, настоявайки България и Румъния да не се присъединяват към Шенгенската зона преди да се справят с корупцията и организираната престъпност.

На 2 май Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие доклада, който отбелязва готовността на България и на Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство и препоръчва това да стане през 2011 г. ЕП ще гласува на 7 юни становището си.

Работната група към Европейския съвет пък одобри единодушно и окончателно доклада за изпълнението на техническите критерии от България. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Връщат границите в Шенген заради бежанците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди