изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:04 EEST
Не на статуквото. За нова България – България на гражданите    
Интервюта Интервю с проф. д-р на икономическите науки Евгений Сачев, експерт в областта на културното наследство и националната сигурност, експерт на

На 14 Май от 11 часа в зала „Средец” на хотел „Шератон” в София, за първи път в България ще се учреди Национално-патриотично и гражданско-политическо движение, което цели да издигне в управлението автентичния български елит – експерти, професионалисти, национално-отговорни и необвързани с мафиотските партийно-политически формации. На форума ще вземат участия представители на повече от 15 граждански организации и на партии, които не са участвали досега в управлението на държавата. По този повод се обърнахме към проф. д-р на икономическите науки Евгений Сачев, експерт в областта на културното наследство и националната сигурност, за повече информация.

- Професор Сачев, като експерт на Федерацията на незовисимите граждани, какво е новото в тази гражданско-политическа организация, която ще се учреди в Събота?

- Във Вашия въпрос се съдържа отчасти и отговорът. Поставят се основите на едно силно общонационално, преди всичко граждански ангажирано, политическо движение, което се стреми да вкара в политиката, в управлението на страната, професионално компетентни и трудолюбиви, с европейско мислене и ценности, български граждани, а не политически функционери, телохранители и бакали. Последните три правителства показаха как не трябва да се управлява страната. Ужасяващ е фактът, че имахме министър-председател, който не беше образован и не знаеше добре български, че след това имахме мин.-председател без един ден трудов стаж, а сега имаме мин.-председател, който като телохранител е пазил гърба на известен мафиот – Сретан Йосич, който е по известен с прякора Йоско Амстердама. Това национално движение, наречено Национален съюз за нова България, се учредява на федеративен, а не на коалиционен партийно-плитически принцип. Това е принципно новото. Освен това, това движение е отворено за всички, които са осъзнали, че ако във властта не влязат истински, граждански отговорни професионалисти, знаещи и можещи, България няма бъдеще. Назначените от Андрей Луканов олигарски отмениха конституционните права на българските граждани с действието на закони, които обслужват създадената в България олигархократия. Ние нито разбрахме като народ какво е социализъм, нито приехме демокрацията. В България се развихри феодализъм, особено в общините и регионите. В основата на позицията на учредителите на Национален съюз за нова България стои концепцията за реалните права на всеки гражданин. Наша принципна позиция е, че няма истинска политика, ако тя не е насочена към всеки отделен български гражданин и не удовлетворява неговите  интереси, нагласи, очаквания и потребности.

- Значи Национален съюз за нова България се стреми да участва на изборите за местна и президентска власт?

- Да. Категорично да. Всеки български гражданин да разбере, че България е изправена пред поредната национална катастрофа и че пътят на България за Европа не преминава през Босфора, както се беше изразил един съвременен депесарски дерибей, а пътят минава през самата България, през волята на България, през волята на всички нас, българските граждани. Ако не се предприемат решителни, радикални мерки в промяната на управлението на българската държава, всички ще загубим. Бедните ще стават още по-бедни, а богатите ще загубят капитала си. Нека олигарсите в България разберат, че не може България да има повече от 12 милиардери в евро, и то нелегитимно, а в Гърция да има един, в Румъния – двама милиардери, но с легитимиран капитал. България може да е феодална за тях, но не е феодална държава в Европейския съюз. Ето защо сега повече от всякога е необходимо да обединим усилията си, за да изведем страната от мизерията и скандалната репутация, която тя има не само в Европейския съюз.

- Според Вас какво трябва да се предприеме в този труден за всички ни момент?

- Първо, трябва да се провежда радикална консистентна и взаимообвързана антикризисна икономическа и социална политика. Трябва да се разработи дългосрочна стратегия за устойчиво развитие на България. Ние сме единствената държава не само в ЕС, но и в ООН, която няма такава стратегия. Необходимо е да се възстанови публичният сектор и незабавно да се модернизира. Трябва да се възстанови международната репутация на България в Европейския съюз и НАТО. Какъв партньор сме на НАТО с два вертолета „Кругер”, които не могат да летят при минус 15 градуса, с една втора ръка фрегата, носеща неадеквактното име „Дръзки”. На България е необходимо да бъде демонтиран олигархичния модел на управление и да се създаде национална стратегия за сигурност. Приетата на 25 Февруари от НС Стратегия за национална сигурност е не само злепоставяне на България пред ЕС и ООН, защото дори даже не беше дадено юридическо определение на що е това национална сигурност, но и злощастните депутати така и не разбраха, че стратегия за национална сигурност е съвсем различно от национална стратегия за сигурност. Необходими са нови организационни и кадрови ресурси за осъществяване на тясно взаимодействие с ЕС и всички специализирани международни организации. Много са приоритетните цели и задачи на Националния съюз за нова България, но най-първата от тях е разбиването на властовата и политическата корупция, на нерегламентирания лобизъм, които станаха печални символи на сегашната българска политическа система.

- Все пак бихте ли казали има ли предложения за канидат за президент и други кандидати за участие в местната власт?

- Формално има обединение около професор д-р Димитър Иванов, международно признат български икономист и финансист, личност с безспорен авторитет и необвързана с досегашните политически формации, управлявали и управляващи некомпетентно нашата държава. Има различни виждания по този въпрос. Нека да се учреди съюзът и тогава да ще се обединят общите усилия, за да успее в това родолюбиво национално гражданско начинание. Трябва да се има предвид и че бъдещето на България ще бъде предопределено от създаването на модерна българска държава, формирана на регионален принцип, какъвто е и водещият приоритет в политиката на ЕС, затова повече усилия ще бъдат насочени към създаването на организационни условия за разработването на конкретни регионални политики, издигането на регионални лидери в местната власт. Промяната на досегашното статукво може да бъде извършена радикално и целенасочено, ако се разработва политика на регионите, като политика на националното единство. В този смисъл една от първите програми, които ще бъдат утвърдени от Националния съюз за нова България, е програмата за регионално развитие на България, където приоритет ще има даването на по-големи правомощия на местната власт. Само така гражданското самоуправление, чрез участието на достойни граждани в местната власт, ще промени цялостното национално управление на българската държава. В съюза ще вземат участие като учредители Федерацията на свободните граждани, Независимият съюз на потребителите в България, Националният съюз на таксиметровите шофьори, Конфедерацията на обществените организации от сигурността и отбраната, които са 12 военно-патриотични организации, организации на българите, живеещи в чужбина, както и партии, които не са участвали досега в управлението на страната. Инициативата за създаването на Национален съюз за нова България се подкрепя от много видни наши общественици, културни дейци, научни работници. Смятам, че тя ще се превърне в едно всенародно движение за превръщането на България от пропадаща държава в просперираща държава. Убеден съм, че всички, които споделят принципи и целите на съюза,  не само ще го подкрепят, но и ще го приемат като съратник и съдейственик в името на бъдещето на нашите деца.  НДТ

 

 


Сходни връзки

Не на статуквото. За нова България – България на гражданите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди