изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:16 EEST
СЕДМИЦАТА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА - ИЗИСКАНОСТ И ВИСОКО НИВО    
ИнтервютаПред НДТ пианистката Мария Принц, която живее и работи в Австрия. Този петък - 13 май, в Добрич тя ще изнесе концерт заедно със световноизвестния флейтист проф. Дитер Флури. Музикалното събитие е в рамките на Седмицата на камерната музика - от 19.30 часа в Огледалната зала "Нели Божкова".


Мария Принц е родена в София, дъщеря на големия български диригент и композитор Константин Илиев. Завършва Висшето училище за музика "Ханс Айслер" в Берлин, специализира във Виена и Париж. През годините изнася концерти като солист и член на ансамбли за камерна музика в Австрия, Германия, Швейцария, Италия, Белгия, Япония, САЩ. От 1999 година е многократно солистка на Софийската филхармония, гост на фестивала Мартенски музикални дни в Русе, нейно е първото изпълнение в България на "Екзотични птици" от Оливие Месиен. Има компактдискове с концерти на Хайдн и Моцарт, с кларинетиста Петко Радев и със сонатите на Брамс за кларинет и пиано с Алфред Принц (Фонтек) и др.

- Г-жо Принц, Вие не за пръв път участвате в Седмицата на камерната музика в Добрич. Как оценявате организирането на един подобен празник на музиката?
- Това е наистина един от най-изявените фестивали в България и прекрасното е, че съществува от дълго време. Спомням си първото издание, на което аз присъствах и слушах още като дете. И днес Седмицата на камерната публика продължава да предлага една атрактивна и интересна програма на своята публика. Това е програма, която се отличава с изисканост и високо ниво в общата картина на изявите в България.
В този смисъл непременно трябва да се благодари на община Добрич и кмета Детелина Николова за това, че разбират колко значимо е това събитие за културния живот на града и го подкрепят, организирайки всяка година един качествен и интересен фестивал.
- Какво ще има удоволствието да чуе добричката публика във Ваше изпълнение?
- Тази година имам удоволствието да участвам с моя колега и дуо-партньор проф. Дитер Флури - соло-флейтист на Виенската филхармония. Ще представим "Шедьоври на Виенската класика" - произведения от Хайдн, Моцарт, Бетовен, Шуберт. Това е един скъпоценен камък, който блести с типичните черти на Виена - такава, каквато е била през вековете - жизнерадостна, елегантна изящна. Смятам, че програмата ни ще бъде изключително атрактивна за публиката.
А Дитер Флури е изключителен флейтист, един от водещите в момента в света. Критиката го нарича "Паганини на флейтата" заради неговата феноменална техника и изключителна музикалност. Смятам, че е събитие за Добрич в града да свири солист от такъв калибър. Аз самата съм свирила с много партньори камерна музика. С Дитер Флури чувстваме музиката еднакво, по един и същ начин, което е изключително важно за едно дуо. Смятам, че и публиката ще усети това единомислие, ще усети магията.
- По какъв начин личността на Вашия баща - големия
български диригент и композитор Константин Илиев, Ви е съпътствала и помагала през годините на Вашата кариера?

- Въпреки че го няма от 23 години, той е непрекъснато с мен. Баща ми почти не се намесвал активно в кариерата ми. В същото време обаче неговото влияние като личност и музикант винаги е било от голямо значение за моето развитие. И днес той е до мен и аз водя вътрешен диалог с него. А идването ми в Добрич ще усили моето вътрешно общуване с баща ми, защото той няколко години е живял тук.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА
 


Сходни връзки

СЕДМИЦАТА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА - ИЗИСКАНОСТ И ВИСОКО НИВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди