изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 13:28 EEST
ПРЕДЛАГАТ ЗАБРАНА ЗА ВЕИ В НАТУРА    
НовиниДа се забрани изграждането на "зелени централи", особено с вятърни генератори, в различните защитени зони от "Натура 2000". Това предлагат консултантите, изготвили докладите по екооценка на Националния екшън план за ВЕИ и оценката му за съвместимост с европейската природозащитна мрежа.

Аргументът за предложението е натрупаният до момента негативен ефект върху дивата природа и очакваните нови инсталации със стотици мегавати мощност. В края на миналата седмица в министерството на икономиката консултантите представиха документите, с които трябва да се смекчи отрицателното влияние на екоцентралите върху околната среда.
Заради увреждането на ландшафта и унищожаването на местообитания, диви животни и растения екипът от учени, изработил оценката за съвместимост с "Натура 2000", предлага да се въведе забрана за нови ВЕИ инсталации в защитени зони по директивата за местообитанията. Изсичането на гори за вятърни централи също трябва да се ограничи, предлагат от консултантската компания "Поввик", написала доклада по екооценка на ВЕИ плана.
Затова може да се стигне и до премахване на вятърните турбини, издигнати в защитените територии от началото на 2007 г. насам. Според изнесените данни в момента в зоните за опазване на хабитатите работят или са планирани 631 вятърни генератора, основно в Калиакра, Сакар и около Айтос. В зоните за птиците пуснатите в експлоатация и заявени перки са 2856, като близо 60% от тях са в Добруджа.
 


Сходни връзки

ПРЕДЛАГАТ ЗАБРАНА ЗА ВЕИ В НАТУРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди