изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:29 EEST
Фондация „Радостина Константинова” ще подмомага разследващите журналисти    
Новини

Учредяват се годишна награда и стипендия на името на известната българска журналистка, които ще се връчват на 11 май. Фондация в помощ на разследващата журналистика обяви създаването си снощи. Тя е в памет на Радостина Константинова, която на 11 май 2011 г. щеше да навърши 50 години. Известната журналистка е сред основателите на пресгрупите „168 часа” и „Монитор” и почина миналата година в Ню Йорк.



Учредители на фондацията са майката на Радостина – д-р Мария Вангелова, главни редактори на най-големите български вестници, приятели, съмишленици и колеги. Целта ни е да подпомагаме младите хора в полето на разследващата журналистика като утвърждаваме професията с отговорност към гражданското общество, свободата на личността и правата на човека, заявиха създателите.

 

Всяка година, в памет на Радостина, на 11 май фондацията ще раздава награди на български журналисти, които се занимават с разследване на корупцията, престъпност, тероризъм или форми на политически, икономически и социален тоталитаризъм. Носителите им ще се определят от специално обществено жури, което ще изследва медийната проблематика или ще задава тематични конкурси.

Фондацията ще подпомага млади репортери със стипендии и тримесечен стаж в International Herald Tribune, чиято главна редакторка е лична приятелка на Радостина. Скоро ще бъде изработен и сайт, където ще се обявяват конкурсите и обществените инициативи, зад които фондацията застава.

 

Намерението за основаване на фондацията бе обявено миналата есен при връчването на годишните журналистически награди “Черноризец Храбър” от д-р Мария Вангелова, когато получи приза, присъден посмъртно на дъщеря й. Снощи, от името на Управителния съвет тя заяви, че фондацията е отворена за всички, които желаят да подкрепят каузата на Радостина за честна, обективна и свободна журналистика и дейностите за реализирането на основните цели.

 

Татяна Василева, управител на „Мега Комюникейшън” ООД

 


Сходни връзки

Фондация „Радостина Константинова” ще подмомага разследващите журналисти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди