изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 11:50 EEST
СВРЪХДОЗА БЪЛГАРСКО КИНО „В ДВОРЕЦА”, БАЛЧИК    
НовиниДеветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами

114 са филмите (65 игрални, 10 анимационни, 29 документални, 10 експериментални), които ще бъдат представени в рамките на деветото издание на Международния фестивал за късометражно кино „В Двореца”, 93 от тях се показват в България за първи път. Селектираните 114 филми са от 39 държави. Българските продукции преминали селекцията са 29, което превръща страната ни в основен претендент за “Балчишкото злато”. Класацията следват Германия с девет, а Франция и Англия са с по осем кандидата. Част от богатата програма, която се представя по време на 9-то издание на фестивала, са номинираният за „Оскар” филм „Кави”. Филмът впечатлява с вълнуваща история за момче, което иска да играе крикет. Вместо това обаче, Кави е принуден да работи в тухларна в Индия, за да изкарва прехраната си. Пред него стои решение, касаещо робството днес – оцеляваш, приемайки съдбата си, или се бориш, без да си сигурен какво ще постигнеш и на каква цена.
Участват още кипърският мюзикъл „Песента на сирената”, филмът „Този, който прави дъжд” - копродукция между Исландия и Монголия, „Когато пада нощта” от Сингапур и колумбийският филм „200 минути”.
„Реших да участвам във фестивала заради страхотния диапазон от изкуства, които концентрира на едно място.”, заявява Никълъс Грийн, режисьор на боливийския филм „Салар”.
С всяка година Международният фестивал разширява географския си обхват, затвърждавайки позициите си на световната филмова сцена. 3758 са филмите, заявили желание за участие в деветото издание на фестивала - от 137 държави от целия свят. Сред страните, потърсили своето място „В Двореца”, са далечните Еритрея, Мианмар, Буркина Фасо, Камбоджа, Камерун, Монголия, Тунис, Ливан, Венецуела, Уругвай, Гана и Мароко.
Най-голям интерес има сред кандидатстващите с игрални филми, които са 1662. Напредък отбелязват и документалните продукции, които тази година са 1108. 593 от кандидатствалите за конкурсните програми са анимации, сериозен ръст бележи категорията Експериментални – с 316 кандидати.
Авторите и продуцентите на селектираните филми ще пристигнат в Балчик, за да представят лично продукциите си и да бъдат оценени от утвърдени представители на индустрията. Деветото издание на фестивала „В Двореца” се журира изключително от дами - 11 дами, сред които Линда Олшевски (селекционер на Американската филмова академия), Санди Сисел (кинооператор, отличена с награда за цялостен принос към киното), Малгожата Потоцка  (емблематична за полското кино актриса), и др.
 


Сходни връзки

СВРЪХДОЗА БЪЛГАРСКО КИНО „В ДВОРЕЦА”, БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди