изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:44 EET
US посланик: Велчев е договарял присъди със съдии    
Новини

Главният прокурор Борис Велчев е имал намерение да търси "договор със съдилищата", за да съберат надеждни доказателства срещу босовете на организираната престъпност, които да доведат до присъди. Това е написал бившият американски посланик Джон Байърли в дипломатически доклад на 7 февруари 2006 година 06SOFIA198, става ясно от поредната публикация на Уикилийкс, публикувана от българския сайт, с който има договор - "Биволъ".



"Въпреки уважението си към върховенството на закона", Велчев твърдял, че заради слабостта на доказателствата е оправдано в някои случаи процедурата да се манипулира. Байърли разяснява, че това означава да се апелира към съдиите да осъдят криминалните босове на базата на недостатъчни доказателства.

Главният прокурор споделил също, че има подкрепа за разгръщане на тази стратегия от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, по-специално срещу братята Маргини. Според Велчев този подход бил оправдан спрямо 20-30 най-високопоставени криминални лица, в чиито случаи придържането към "стриктните правни принципи би било контрапродуктивно", докладвал още дипломатът преди 5 г.

От друга грама (06SOFIA926), предшестваща посещението на Борис Велчев във Вашингтон, става ясно, че в същото време в частни разговори с посланик Байърли Велчев и Петков са се обвинявали един друг за неуспехите в борбата с престъпността и свързаната с нея политическа корупция. Велчев дори намекнал за връзките на Петков с фигури на организираната престъпност (той подаде оставка като министър заради среща с братя Галеви - бел. ред.), оплакал се от корупция в МВР и от нежеланието на ведомството да споделя информация.

Следващият посланик на САЩ - Нанси Макълдауни, пък пише в друга грама, датирана от 18 септември 2008 г. (08SOFIA631), че Велчев е изказал разочарование от МВР, вече ръководено от Михаил Миков. Главният прокурор определил ведомството като "развалено, корумпирано, неспособно на прогрес" и казал на Макълдауни как с горчивина е научил, че МВР не може да го снабди с никакви данни за криминалната дейност на 14 най-известни престъпни фигури. Това го накарало да се обърне към ДАНС и в перспектива да търси доказателства от ФБР и европейските партньори, за да има обвинения срещу тях.

Посланичката обаче пише до САЩ, че Велчев "изглежда честен човек", но много европейски посолства са вдигнали ръце от него и се оплакват, че той е неспособен да въплъти думите в дела.
Същото впечатление има и шефът на разследващото и оперативно бюро на ОЛАФ Тиери Кретиен. В разговор с посланика той изразил съмнения в капацитета на Велчев да свърши работа в разследванията по измамите с еврофондове и критикувал съдебната система, която е "направена така, че прокурорите могат да скрият отговорността на обвиняемите, като раздробят делата на по-малки и да скрият между тях неизбежните доказателствени връзки".

Като основна мишена на ОЛАФ е посочен бизнесменът Васил Божков - Черепа, "изключително влиятелен бизнесмен, с известни връзки с организираната престъпност и с много високопоставени политици". Кретиен смята, че "ако България свали Божков, това ще бъде прогрес".

"Със сигурност мога да кажа, че има някакво неразбиране или недоразумение. Нямам спомен от конкретния разговор, но намирам идеята за някакво договаряне със съда за абсурдна. Тя напълно противоречи не само на практиката на прокуратурата, но и на начина ми на мислене. Убеден съм, че няма нито един съдия, който да потвърди, че от наша страна е била търсена някаква договорка по дела", коментира Велчев пред "Биволъ", като изтъква, че въпросният разговор се отнася за време, когато още не е бил встъпил в длъжността главен прокурор.

„Това е абсурдно твърдение, никога не съм си позволявал да водя разговор с който и да е съдия по каквато и да е тема или дело. Не мисля, че и Борис Велчев би участвал изобщо в такъв разговор. Ако е вярно, че посланик Байърли е пращал такива писма, това е много грозно, защото е откровена лъжа", заяви пък Румен Петков пред КРОСС.


--------------------------------------------------------------------------------

В грамата от посланик Байърли ствая ясно още, че Борис Велчев му е казал лично, че по времето на предшественика му Никола Филчев прокуратурата е била "вид терористична организация", използвана за разчистване на политически и бизнес сметки, и неспособна да се бори с организираната престъпност. Главният прокурор определил институцията като "дълбоко нефукционална" и признал, че "ситуацията е дори по-лоша, отколкото е очаквал".

Интересна подробност от разговора е, че главният прокурор е информирал за намеренията Филчев да бъде изваден от страната като посланик, или в Беларус, или в Казахстан. Самият Филчев смятал беларуския президент Лукашенко за свой много близък познат, правил е многократни визити при него и безсрамно  лобирал, за да бъде назначен там. Той признал, че неговата работа ще е до голяма степен улеснена, ако Филчев е физически извън страната и "не гледа през рамото ми". Независимо от това, Велчев се опасявал, че ако подробности от дейността на Филчев излязат наяве, ще се засили натискът той да бъде разследван и това може да доведе до двустранни проблеми със страната, в която е изпратен. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

US посланик: Велчев е договарял присъди със съдии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди