изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:15 EEST
Казусът с надвзетите майчинства остава нерешен    
НовиниИма ли дискриминация в казуса с майките, които трябва връщат пари на държавата? С този въпрос се занимава от днес антидискриминационната комисия. Става въпрос за малко над 2 хиляди майки, които са получавали майчинство, въпреки че децата им вече са били на ясла.

 

До решение на днешното първо заседание на комисия така и не се стигна

Тепърва ще има още заседания за изясняване на казуса. Не за всичко на този етап бяха представени доказателства. Жалба в комисията са подали над 120 майки от цялата страна. Днес обаче дойдоха около 30 от тях. В спора им с НОИ излязоха наяве доста противоречия, които още повече объркаха казуса.

Според Кодекса за социално осигуряване, парично обезщетение за отглеждане на дете до 2 годишна възраст не се плаща, ако то е настанено в детско заведение. Майките, които са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация твърдят, че никой не ги е уведомил, че детските ясли се водят детски заведения. Затова смятат, че НОИ няма право да им иска парите обратно.

От 2007 година до сега право на обезщетението са имали около 117 хиляди родители. От тях около 2100 са го получавали неправомерно, тъй като децата им са посещавали ясла. Директори на ясли обаче заявиха, че от НОИ не са ги уведомили официално, че трябва да им дават спарвка за децата, които са при тях.

От НОИ обясниха, че са просто изпълнители на държавна политика

която тълкувала детската ясла като детско заведение. Не представиха обаче доказателства на каква база се прави това тълкуване и от кога.

"Можем да представим такова доказателство на следващото заседание. А защо директорите на детски градини не знаят за такова тълкувание, не са им искани справки? Не, те са им искани справки , но от директорите на териториалните дирекции, аз не мога да кожа кой кога е искал", каза Галина Николова, юрист консулт към НОИ.

Следващото заседание е насрочено за месец юни. За тогава изрично е призована да отговаря пред комисията управителят на НОИ Христина Митрева.

Едва през 2011 година се направи изрична промяна в закона

и се добавиха и детските ясли.  А всъщност се искат обратно пари от майките за периода от 2007 година насам. Доколко правомерно е това предстои да разберем.

„И днес се видя, че държавата абдикира от своята отговорност, защото на заседанието нe присъства представител на социалното министерство и МС. А представителят НОИ беше съгласен с майките, че трябва да присъстват като конституирани страни на преписката”, каза за bTV Новините Росица - една от майките, присъствали на заседанието. По думите й майките са останали разочаровани и смятат да внесат становище и допълнителни въпроси в комисията.

Ами комисията теши, че има дискриминация може да поиска промяна в закона. Освен това, ощетените могат да използват становището на комисия за да искат обезщетения с съда.
bTV
 


Сходни връзки

Казусът с надвзетите майчинства остава нерешен | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди