изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:48 EEST
САЩ за Румен Петков: Здраво работещ и здраво пиещ    
По света Поредният американски доклад, свързан с България и публикуван от Уикилийкс, разкрива какъв портрет е бил направен на тогавашния вътрешен министър Румен Петков през 2006 г. от посланика на САЩ по онова време Джон Байърли. На 10 февруари той е докладвал в Държавния департамент за предстоящата визита на Петков в САЩ [06SOFIA215], съобщи сайтът "Биволъ", който работи съвместно с balkanleaks.eu.


В дипломатическата грама, с гриф СЕКРЕТНО, Петков е представен като сложен образ: един от най-популярните министри в правителството според сондажите, поддръжник на американската политика в Ирак и на американските бази в България, но и като "представител на всичко неправилно в БСП: нереформирана, непокаяла се и със съмнения за корумпираност".

И при Петков няма прогрес в преследването на организираната престъпност, пише още Байърли. "Петте най-големи организирани престъпни групи в страната: ТИМ, ВИС, СИК, "Нове Холдинг" и "Мултигруп" продължават да действат безнаказано. Братята Маринови са единствените задържани. Няма напредък и в разкриването на убийството на Емил Кюлев, което разтърси държавата. "Нове Холдинг" на Васил Божков - Черепа и ТИМ, предвождан от Тихомир Митев и Иво Георгиев, са двете групи, които изобщо не са безпокоени във връзка с неотдавнашните убийства и арести, поради което много хора мислят, че те имат поне негласна подкрепа от високи места в правителството", са казва още в дипломатическия доклад.

Прагматичният Петков поддържа добри връзки в целия политически спектър: от Бойко Борисов вдясно, до твърдата левица в БСП и представители на ДС, минавайки през ДПС. Като мениджър на предизборните кампании на БСП и финансов отговорник неизбежно е свързван с обвинения за корупция и връзки с организираната престъпност, но "скромният му начин на живот по-скоро сочи, че го е правил за партията, а не за персонално обогатяване", твърди още Байърли преди 5 години.

Той обаче съобщава и за някои смущаващи факти около министъра:
"Като кмет на Плевен Петков е преследван от скандали, някои сериозни, а други, като нощния арест за уриниране в обществен фонтан, илюстрират невъзпитания му стил. Макар, че разбира нуждата от установяване на правова държава преди присъединяването към ЕС, връзките му със спорни фигури правят труден походът срещу интересите на организираната престъпност. Петков е свързван отдавна и с руснаци, които са или директно, или индиректно свързани с руското разузнаване. Стилът на Петков е на "здраво работещ - здраво пиещ" човек, за разлика от държавническата поза на Първанов и реформисткия ентусиазъм на Станишев".

Посланикът твърди още, че лично вътрешният министър му признал, че ведомството му е пробито от кадри, "работещи за другата страна" и се заканил да "прочисти къщата".

Както вече стана известно от по-рано публикувани грами, Румен Петков подкрепял "стратегията" на главния прокурор Борис Велчев да търси "договор със съда", за да получи осъдителни присъди на престъпни босове при липса на достатъчно доказателства. И двамата обаче отрекоха да са водили такива разговори.

Докладът от Уикилийкс за Румен Петков излиза в деня, в който той заяви, че сегашният американски посланик Джеймс Уорлик скоро ще бъде отзован.
"Няма как Щатите да държат такъв боклук като него тук", каза по-рано днес депутатът от БСП.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

САЩ за Румен Петков: Здраво работещ и здраво пиещ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди