изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:22 EEST
ВРЪЩАТ КОМУНИЗМА: Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас    
Образование

Трябва да се обвърже обучението на студентите държавна поръчка с реализацията им в България. Това стана ясно от думите на премиера и простветния министър на седмия Национален иновационен форум „Иновации и конкурентоспособност”. Образованието е твърде скъпа услуга и ако наши млади хора заминават в чужбина, трябва да се замислим как да променим системата", коментира пред  журналисти Сергей Игнатов, цитиран от БТА. По думите му това може да стане с промяна в закона за висшето образование, която се подготвя.



Министърът отбеляза, че единствените притеснения са дали пазарът на труда може да поеме такива висшисти, които след приключването на обучението си по държавна поръчка биват задължени да работят в страната.
"Хубаво ще кажем - тези, които учат държавна поръчка са длъжни както беше на времето да работят в страната 5 години, но дали ще има свободни работни места за тях. Моят съветник Петър Попов ми подхвърли идеята за въвеждане на ваучери, но това е тема за нов закон", каза още Игнатов, цитиран от БГНЕС, без да поясни как точно ще бъдат използвани тези ваучери.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира обучението на чужди студенти у нас по държавна поръчка: "Преди 20 години в България са се изучавали в пъти повече чуждестранни студенти. Тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи дали, когато държавата години дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава. Тогава защо ние дотираме? На практика вадим от парите на данъкоплатците, за да подготвяме специалисти за друга държава", коментира Борисов, цитиран от „Фокус”, и даде пример - "вземете футбола, има трансфер за тези, които са го готвили".

Според него държавата трябва да преценява "кое, кога и как да бъде дотирано" и да се увеличат чуждестранните студенти, за да може след това да ги „продаваме”, връщайки ги обратно".
"Да имаме гъвкава и бърза държава, за да не вървим след събитията. Иначе правим магистрала, която свършва в град, който тепърва започва да мисли за инфраструктура", заяви още премиерът.

Министърът на образованието съобщи, че до 5 юни се очаква да бъде внесено в МС предложение за облекчаване на реда на приема на чуждестранни студенти в България. Целта е още през тази кандидатстудентска кампания да се отворят вратите за повече младежи.
"Ще създадем една облекчена процедура, за да може децата на българските възпитаници да дойдат тук. Има огромен брой говорещи български в Африка, Арабския свят, в Азия", уточни Игнатов.

Борисов, който откри и иновационен форум, коментира и икономически теми.
"Най-бедни сме, защото сме се дали по най-безобразния начин", заяви  той, като припомни редица приватизационни сделки, направени неизгодно за България.
Той подчерта, че "за радост" цените на горивата продължават да падат.
"Положихме много усилия в условията на най-мощната криза. Предишното правителство говореше, че няма криза", заяви премиерът. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ВРЪЩАТ КОМУНИЗМА: Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ВРЪЩАТ КОМУНИЗМА: Задължават студентите държавна поръчка да работят у нас
Автор: Anonymous да 2011-05-17 @ 16:28 EEST
Ами щом са държавна поръчка, редно е 3-5 години поне да им се осигури работа. Ако отиде на по-хубава работа, част от това, което държавата е доплатила до нивото на среднопазарната  такса за обучение да се удържа от заплатата на бившия студент. Иначе за какво ги учи държавата тези студенти? Да се възползват другите нации ли? ;-)  

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди