изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:36 EEST
Министър и зам.-министър подадоха оставки    
Новини

Министърът на транспорта Александър Цветков е подал оставка на днешното заседание на Министерски съвет. По-късно беше съобщено, че зам.-министърът на икономиката Марий Косев също напуска поста. Премиерът Бойко Борисов лично съобщил на министрите за оставката на Цветков. Самият той е бил на заседанието на правителството и е говорил по точки, на които е вносител, предаде "Фокус". Министърът обаче напусна сградата, без да направи коментар. Борисов също още не е коментирал пред медиите.



От министерството на транспорта потвърдиха пред БНР за оставката на министър Александър Цветков, като заявиха, че причините са лични, но отказаха повече подробности. Според политици обаче върху него е оказан натиск.

По-късно от пресслужбата на кабинета съобщиха, че премиерът ще предложи на депутатите да освободят Цветков от длъжност и да изберат на негово място досегашния му заместник Ивайло Московски. В последните седмици министърът по еврофондовете Томислав Дончев неколкократно похвали Московски за ефективната му работа при договарянето на евросредства за жп инфраструктура, припомня "Дневник".

Зам.-министър Марий Косев също е подал оставка, а на негово място ще бъде назначен депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който е зам.-председател на енергийна комисия, съобщи по-късно пред журналисти зам.-председателят на ПГ на партията Валентин Николов, предаде “Фокус”. Той разговарял за това с премиера Борисов и се смята, че така ще се "влее свежа кръв" и ще се подобри комуникацията между парламента и икономическото ведомство.

Мотиви за оставката на Косев не бяха коментирани. „Тя е за всичко”, отговори Николов на въпрос дали е заради проекта за АЕЦ „Белене”.
Според Сергей Станишев, Косев, който участва в преговорите за центаралата, не бил одобряван от руската страна. Освен това през последната седмица Косев изказа становище, че България не трябва да подписва дългосрочни договори с "Газпром", припомнят медии.

Делян Добрев благодари за гласуваното му доверие и заяви, че ще направи всичко възможно да го оправдае.

По непотвърдена информация на "Дневник" оставка е подал и един от заместник-министрите на земеделието - Светлана Боянова.

По повод оставката на Цветков се твърди, че тя е свързана с проблемите в БДЖ. Освен това Цветков се представял неубедително в работата и по-специално в усвояването на еврофондовете.
"Дневник" съобщава, че още преди месец депутати от ГЕРБ са разказвали неофициално, че срещу транспортния министър тече проверка в ДАНС и се чака резултатът от нея, за да бъде решена съдбата му. От екипа на вицепремиера Симеон Дянков, който наблюдава работата на транспортното министерство, коментират, че не са доволни от работата му и от известно време смятат, че Цветков трябва да бъде освободен.

Преди време Цветков бе проверяван от прокуратурата за осигуряване на чадър над нелегален пазар на шофьорски книжки, както и за завишени цени за изграждане на ро-ла терминала на турската граница, но резултатите така и не бяха обявени, припомня Mediapool.

Вчера лидерът на РЗС Яне Янев прогнозира пред Mediapool, че Александър Цветков и земеделският министър Мирослав Найденов ще бъдат уволнени за несправяне със задълженията си и злоупотреби. Позовавайки се на “достоверни източници от ГЕРБ – депутати и министри”, Янев заяви, че още днес има възможност Бойко Борисов да поиска оставката на Цветков.
Лидерът на РЗС съобщи още, че смяната на Найденов ще бъде по-далеч във времето, защото ще е предизборен ход.
Високопоставени политици в ГЕРБ потвърждават, че Дянков има забележки и към работата на министъра на земеделието и не е изключено той също да се раздели с поста си.

Според Янев е много вероятна и смяната на 7-8 заместник-министри.

За парламентарната група на ГЕРБ е изненада оставката на министър Александър Цветков, каза по-рано днес пред журналисти Валентин Николов, цитиран от “Фокус”.
„ПГ на ГЕРБ смята, че той беше един много добър министър, застъпи в една много нереформирана система, направи дълбоки реформи в НКЖИ, БДЖ, летището. Виждаме, че системите вече работят. Доколкото разбрах, неговите мотиви са лични, поради тази причина мога да изкажа само благодарност към неговата работа”, каза още той, като отрече да знае за оставките на други зам.-министри.

"Оставката на Цветков е очаквана и даже закъсняла", заяви обаче лидерът на СДС Мартин Димитров. Според него тя се дължи на лошото положение на БДЖ, където са се натрупали огромни дългове. По думите му – няма никакви лични мотиви, а оставки винаги се подават под натиск от министър-председателя.
„Но по-изненадващо е защо няма оставка на земеделския министър, където провалът е не по-малко тежък”, добави Димитров.

Лобистки интереси в ГЕРБ са причина за подадена оставка от министъра на транспорта, заяви пък депутатът от БСП и негов предшественик на поста Петър Мутафчиев, предаде БТА. Той даде пример с проекта за изграждане на карго терминал на летище София и на жп линията Пловдив - Бургас. И според Мутафчиев върху Цветков е оказан натиск да се оттегли.

 


Сходни връзки

Министър и зам.-министър подадоха оставки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди