изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:52 EEST
ТЕКЕТО В ОБРОЧИЩЕ В СПИСЪКА НА МАЛКО ПОЗНАТИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ    
ТуризъмМинистерството на икономиката, енергетиката и туризма проведе кампания, целяща да популяризира малко познатите туристически обекти у нас. Подборът на забележителностите бе направен от експерти в областта на туризма, които са разгледали над 320 предложения на граждани, представители на туристическия бизнес и медиите.

В резултат на направената селекция са подбрани 50, като целта е да се завиши обществения интерес именно към тези малко познати красоти и исторически паметници в страната. Сред влезлите в топ 50 на малко познатите туристически обекти в Североизточна България е и Текето край село Оброчище.
За първи път името на село Оброчище в историческите анали се среща в турски летопис от 1676 г. под името Текеджик, сочи справката, но се предполага, че е основано доста преди това - още в началото на ХVI в. Според историците, селцето се е оформило след построяването на тюрбе на бекташкия духовен водач Акязълъ баба.
Тюрбето на Акязълъ баба е едно от няколкото запазени алевийски тюрбета от 16 век в България. Смята се, че в него се намира гробът на бекташкия водач Акязълъ баба. То представлява седмоъгълна сграда с правоъгълно преддверие, изградена от квадрова зидария от местния варовик. Отвътре е украсено със стенописи, рисувани вероятно в края на 19 век и началото на 20 век, които през 1972 година са обявени за паметник на културата от местно значение. Предполага се, че тюрбето е построено в средата на 16 век, като с времето около него се образува дервишко теке, останалите части от което днес са разрушени. По останките на имарета може да се съди, че той е представлявал голяма седмоъгълна сграда с диаметър на вписаната окръжност 23 m. И днес там се събират поклонници, а ежегодно се провежда и хоров фестивал за ортодоксална музика.
 


Сходни връзки

ТЕКЕТО В ОБРОЧИЩЕ В СПИСЪКА НА МАЛКО ПОЗНАТИТЕ ТУРИСТИЧЕСКИ ОБЕКТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди