изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:12 EET
И във Варна джанките вързаха боб    
ЛюбопитноВече и джанките по булевард „Васил Левски” във Варна са окичени със зелени сливи и бобови шушулки. Мутиралите дървета с хвърлили в паника живеещите в района. Те се опасяват, че нестандартните е опасна за тяхното здраве. Разтревожените варненци се съмняват, че аномалията може да се дължи на препарати за пръскане, а някой даже са на мнение, че бобовите шушулки по сливовите дървета са резултата от радиация от повредената японска атомна централа „Фукушима 1“. Има и такива, които настръхнаха срещу антените на GSM операторите, като обвиниха тях за настъпилите мутации.



Явлението обаче има съвсем логично и напълно обосновано научно обяснение. „Патогените по джанките сред агрономите са познати като кривини. Те се получават в резултат на гъбично заболяване”, обясни за БЛИЦ шефът на Областната служба за съвети в земеделието Чавдар Златилов. По думите му това е вид болестно състояние, което се проявява в студено и влажно време в периода на цъфтежа на дръвчетата. Златилов е категоричен, че бобовите шушулки не носят никаква опасност за здравето на хората. ”Съвсем скоро тези деформирани плодове опадат от засегнатите дървета. Единственото, което може да стане, е това да намалее добиви на сливовите”, каза още Златилов.

Бобови шушулки по сливовите дръвчета се наблюдават не за първи път. Само преди дни жители от Търговище алармираха БЛИЦ за аномалията. Миналото лято пък същото явление се наблюдаваше и във варненското село Орешак.

Орлин Филиповски, БЛИЦ

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

И във Варна джанките вързаха боб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди