изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:24 EEST
427 ФЕРМИ В ОБЛАСТТА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ЗАТВАРЯНЕ    
ЗемеделиеВ тях се произвежда една трета от млякото в областта, стана ясно на проведената в Добрич последната среща по информационната кампания на ПРС. В Добричка област от 600 ферми, които произвеждат сурово краве мляко, 173 са І-ва категория, които вече произвеждат качествено мляко. В тях се отглеждат 6894 крави. Други 3842 крави се отглеждат в 427 ферми от ІІ-ра и ІІІ-та категория, които от 1 януари 2012 година няма да могат да предават млякото си на преработватели, ако не приведат фермите си, според европейските изисквания. 

Това може да се постигне с възможностите, които предоставят ДФ „Земеделие” и Програмата за развитие на селските райони, каза в Добрич Виолета Кръстева – държавен експерт в МЗХ, сектор „Животновъдство”. Тя бе един от лекторите на среща със земеделски производители от областта, която бе част от информационната кампания на МЗХ за по-широка гласност на възможностите, предоставени от ЕС за финансиране на земеделието у нас.
Според нея, няма да отпаднат много ферми, тъй като собствениците им са наясно какво трябва да се прави.  В страната 60 на сто от млякото е качествено и се произвежда във ферми, които отговарят на всички европейски изисквания.
Вчера в Добрич се проведе последната среща-дискусия със земеделски производители по информационната кампания на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.
Акцентът бе върху усвояване на гарантираните бюджети по мярка 121  „Модернизиране на земеделските стопанства”; изпълняване на бизнес плановете на вече одобрени кандидати  по мярка 112 за млади фермери; потенциални  бенефициенти по мярка 142 „Създаване на организации на производители”; повишаване интереса на земеделските производители към мярка 214 „Агроекологични плащания” от ПРСР; запознаване с условията за кандидатстване по мярка 213 „Плащания за Натура 2000 за земеделски земи”.
Дияна Трифонова от МЗХ съобщи на пресконференция, че от 4 до 15 юли по индикативния график по т.нар. гарантирани бюджети предстои да се приемат проекти по мярка 121.
Ще има възможности да се кандидатства за инвестиции по т.нар. нитратна директива, за инвестиции в сектор „Мляко” – за привеждане на фермите от ІІ-ра и ІІІ-та категория според европейските изисквания, за инвестиции по стандартите за хуманно отношение към  кокошките-носачки, към бройлерите и свинете. Четвъртото направление на гарантираните бюджети ще е за прехода на земеделието от конвенционално към биологично производство. МЗХ е успяло да договори увеличаване на субсидията за държавна помощ за два от стандартите – производство на качествено сурово мляко и хуманно отношение към кокошките-носачки. Получено е одобрение за това. Стана ясно, че в Добричка област има една ферма – тази на птицекомбината в с. Дончево, която работи за превеждане на производството в изпълнение на условията за хуманно отношение към кокошките-носачки. Пет са фермите за бройлери, които трябва да се приведат според изискванията за хуманно отношение.
 


Сходни връзки

427 ФЕРМИ В ОБЛАСТТА ЗАСТРАШЕНИ ОТ ЗАТВАРЯНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди