изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:57 EEST
Европейските либерали искат забрана на ”Атака”    
Европейски съюз

Българските власти трябва сериозно да помислят за забрана на партия "Атака" и да предприемат необходимите мерки за наказване на извършителите на расисткото нападение, както и на тези, които подклаждат расизъм.
Това се казва в изявление на лидера на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента Ги Верхофщад по повод сблъсъците пред столичната джамия "Баня Башъ" по време на петъчния митинг на атакистите.



Становището му бе разпространено от ДПС, чиито евродепутати също са в групата на АЛДЕ.
"Правото на религиозно изразяване на всички граждани на ЕС трябва да се спазва, а това включва и България. В едно цивилизовано общество е недопустимо да има оправдание за такъв тип екстремистки и расистки поведения", заявява още Верхофщад.

В неделя градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че ако бъдат събрани достатъчно данни за насаждане на етническа омраза, освен повдигане на обвинения прокуратурата може да поиска забраната на партия "Атака". Магистратът е разпоредил до утре да му бъдат докладвани материалите, събрани във връзка с инцидента пред джамията в София, като и сбиването на Волен Сидеров с депутата Корман Исмаилов в предаването "Неделя 150" на БНР.

Почти 6000 души вече са се присъединили към петицията в интернет за сваляне на депутатския имунитет на лидера на „Атака", съобщи КРОСС.  Над 2500 от подкрепилите петицията са от София.
„Поругани бяха правата на български и чужди граждани свободно да изповядват своята религия, имаше ранени", се казва в мотивите на петицията, която е адресирана до главния прокурор Борис Велчев.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Европейските либерали искат забрана на ”Атака” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди