изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 18:11 EEST
Бойко Борисов за действята на "Атака" пред джамията в София    
Интервюта Бойко Борисов, министър-председател, в интервю за предаването "Тази сутрин" на БТВ



Водещ: Следва разговор с премиера на България Бойко Борисов. Добро утро.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водеща: Разграничавате ли се от действията на „Атака” от петък пред джамията в София?
Бойко Борисов: Гледах вашите гости и с радост мога да кажа, че съм доволен, че направихме правителство и сме гарант за стабилността на България. Просто като ги слушах всичките, не ми се мисли... и аз ще се върна след малко към този въпрос. Но, за да отговоря с „да” и с „не” – категорично не съм съгласен с действията на „Атака” пред джамията и те го знаят. Аз и друг път съм го казвал. Мисля, че това не е начинът.
Водещ: А смятате ли, че това е стратегия?
Бойко Борисов: Те са идвали при мен, както за джамията, трябваше да излязат пък 5, или 10, или 20 хиляди мюсюлмани да искат да спрем звъна на камбаните, въпреки че това е основна религия в България. И влизаме в един омагьосан кръг във време, когато цели държави фалират и банкрутират, включително съседки наши, ние трябва да се занимаваме сега със звука на джамията. Да, той трябва да бъде намален, да не дразни и да влезе в рамките на нормалното. Но за това действително има и кмет, и Общински съвет, и Дирекция по вероизповедания. Не е това начинът. Така че по тази тема аз съм категорично против тези действия.
Водещ: Сценарий ли е според вас това на господин Волен Сидеров, който безрезервно ви подкрепяше? Сега наближават избори. Помним преди предишни избори как ви е обиждал – не ми е удобно дори да ги припомням тези неща, но ги правя заради подозрението, че можете да намерите от един поддръжник много голям враг. Той се закани: ще видите какво е опозиция.
Бойко Борисов: Аз много пъти съм печелил избори с подобни закани от всички, не само от него. Пет пъти. Така че бих се спрял обаче на една друга тема, от която вие започнахте – поддръжници. Нека да се върнем само година и половина-две назад. Имаше парламентарни избори с управляваща Тройна коалиция и ГЕРБ постигна най-добър резултат, но не достатъчен, за да направи правителство. Няма друг луд, който във финансова икономическа криза, най-тежка в света, правителство на малцинство само заради България – и тук съм истински националист в това отношение – само заради България да си жертва партията, кариерата и всичко във времето на финансово-икономическа криза, при пост, гарантиран още две години – кмет на София, да направи правителство на малцинство. Това бях аз. Аз нямаше да го направя това правителство, ако не бяха излезли първо Синята коалиция да кажат, че ни подкрепят; „Атака” да кажат, че ни подкрепят; РЗС да кажат, че ни подкрепят; Първанов, Станишев и компания и ДПС в парламента казаха, че те са да се направи правителство, защото в противен случай държавата катастрофира. Е, РЗС се извъртя на шестия месец, Синята коалиция се извъртя на първата година, сега „Атака” се извърта след година и половина. Питам ги аз: защо не ни го казаха това преди две години?
Водещ: И нямаше да направите правителство, и нямаше да управлявате?
Бойко Борисов: С малцинство ли щяхме да управляваме? Кой закон ще мине с малцинство ви питам?
Водещ: Знаете ли какво потвърждавате? Вървите към една теза, че след като сега с разочарование разбирате, че нямате подкрепа, е възможно да се сбъдне сценарий, за който се говори подмолно, може да са ви го казвали и искрено или да е обсъждано, че всъщност е възможно да подготвите избори 3 в 1 точно с този аргумент – нямаме вече подкрепата на тези, които ни я заявиха, и какво да правим, освен, както ви казах, да направим предсрочни избори 3 в 1 – това изключен вариант ли е?
Бойко Борисов: Не, не е изключен. Не е изключен вариант. Използват думата навсякъде.
Водещ: Твърди се, че има режисиран разрив, театрален разрив, който се сбъдва между „Атака” и между вас, за да можете сега, водейки предизборна кампания за президент, да направите и една кампания за парламентарни избори предсрочни. Вие казвате, че такъв вариант не е изключен.
Бойко Борисов: Аз с Волен Сидеров не съм говорил месеци наред по никаква тема, свързана с подобни избори. И аз ви моля да не ни слагате в сценарий, след като това е просто абсурдно.
Водеща: Сценарият беше сложен ден преди събитията от петък.
Бойко Борисов: Господин Волен Сидеров категорично ни подкрепи, за да няма правителство на Тройната коалиция, ДПС да не е на власт. Сега това, което правят обаче налива вода в двете мелници – и на ДПС, и на „Атака”. И пак е срещу нас. Аз не мога да схвана какво трябва да направя аз.
Водеща: И какво? 3 в 1 избори – това ли е единственият ви изход днес?
Бойко Борисов: Не, ние имаме достатъчно подкрепа и от независимите депутати, предполагам и от други политически партии, от които единични депутати ще проявят здрав разум. Защото като видяхте на масата това насипно състояние, което е при вас, от партии, представете си правителство, събрано от всичките тези – БСП, ДПС, РЗС, „Атака”, сини, червени – аз не знам как ще управляват те - подобно мнозинство. Така че наблюдавам събитията и в зависимост от тях ще вземем решение като партия какво ще правим. Но не им прави чест преди година и половина в парламента и сини, и РЗС, и „Атака” да заявяват, че най-важното е да има правителство и затова ще го подкрепят, а сега, като наближиха изборите, да се опитват едва ли не и заради първия сняг да ни обвинят, за да не ни подкрепят. Не им желая подкрепата тогава. Абсолютно не им желая подкрепата.
Водещ: И отивате на избори, ако загубите подкрепата на всички тези фактори, които изброихте.
Бойко Борисов: Те не са ни нужни тези фактори.
Водеща: Имате едни независими депутати, отцепили се от РЗС, с всичките съмнения, че симпатиите им са дошли по друг начин, а не по политически аргументиран. Но един такъв въпрос...
Бойко Борисов: По какъв друг начин?
Водеща: Има съмнение, че някои от бившите депутати от РЗС са били буквално купени от ГЕРБ, за да подкрепят ГЕРБ в...
Бойко Борисов: Това, че 20 години са си купували и са си прехвърляли депутати, ние нямаме нищо общо с това, нито имаме такава практика. Така че нека да не ни ги приписват тези неща, защото не са верни.
Водещ: Това е подкрепа вече на косъм. Големият въпрос е, ако вие вече смятате, че сте разочаровани и сте загубили тази подкрепа, и не изключвате вариант за избори 3 в 1, докога ще мислите, за да вземете такова решение? И тогава би се стигнало до временно правителство на Георги Първанов, нали си давате сметка, служебно?
Бойко Борисов: Кога ще дойде такова правителство, като след три месеца са изборите – октомври?
Водеща: Тоест вие бихте жертвали един-два месеца със служебно правителство на Първанов?
Бойко Борисов: Няма как да дойде такова служебно правителство. Освен това, аз съм казал, че ще се произнесем в края на август, началото на септември по важните теми.
Водеща: Няма ли да е твърде късно, ако в един момент се окаже, че два месеца по-късно трябва да се проведат избори 3 в 1, включително и парламентарни, ако ще се взема такова сериозно решение, каквото заявихте, че обмисляте?
Бойко Борисов: Нека да бъда много ясен, за да не спекулирате. Ние, ако сме искали и сме считали, че можем да управляваме и по-точно да не можем да управляваме без подкрепата на тези парии, които изброих, аз нямаше да направя правителство. С много от независимите депутати, а и със здравия разум на другите, които са там, знам, че ние можем да продължим да управляваме. Въпросът е дали особено за Пакта за финансова стабилност, за някои промени, които са ни необходими и са много важни за държавата, както сега вкараният Закон за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, ще получим подкрепа от по-голяма част от парламента. Това ми е важно. Но в никакъв случай няма да допусна заради политически игрички някой да си мисли, че ще влияе на ГЕРБ или ще ми припише дори и кризата. Защото и тези от БСП, които доведоха до банкрут държавата и ние със съставянето на правителство ги спасихме, сега говорят за социална политика.
Водещ: Как няма да допуснете? Какво значи „няма да допусна”?
Бойко Борисов: Ето, както няма да допусна никой от която и да е партия на нашия гръб, на ГЕРБ, да си прави политика. Ако иска да ни подкрепя, ако иска да не ни подкрепя.
Водеща: За „Атака” ли говорите?
Бойко Борисов: И за „Атака”, и за РЗС, и за Синята коалиция, които също... Тогава Иван Костов идваше в моя кабинет заедно с Мартин Димитров и казваше: ние ви подкрепяме. Даже ако си спомняте с цветя в болницата дойде, когато бях опериран. Защото като сме силни ние, това е силно дясно – всички ние вадим Тройната коалиция от властта. Това е било преди година и половина, не е било преди 20.
Водеща: Всички тези събития ще доведат ли до наклоняване на везните до положение вие да бъдете кандидата за президент на ГЕРБ?
Бойко Борисов: Не, няма да наклонят.
Водещ: Вера Кочовска е предсказала на Волен Сидеров, че той ще е следващия президент, знаете ли?
Водеща: Може би това му дава силата да прави тези неща, които прави?
Бойко Борисов: Аз трябва да ви напомня, че „Атака” е по-стара партия от ГЕРБ и ние не сме нито настойници, нито искаме да бъдем каквито и да било ментори, или каквито и да било говорители на тази партия. Моето уважение към Волен Сидеров и „Атака” – те са си партия и си носят политическа отговорност за това, което правят. С което сме съгласни – да; с което не сме съгласни, както виждате, категорично се разграничаваме. За разлика от Митко Стоянов, аз категорично казвам, че обичам българските мюсюлмани. И след като голямата лъжа на Доган и ДПС, голямата лъжа на БСП, че когато дойде ГЕРБ на власт ще бута джамии, ще сменя имена, Борисов ще ги прекръства, ще ги изселва. И когато две години видяха българските мюсюлмани, че ние се грижим и за тютюна им, и за джамията в Стара Загора, и за тяхното добруване, което 22 години го бяха забравили ДПС и БСП, изведнъж хайде сега ще се караме с „Атака”, но пак ще привързваме такива фрази, които вие употребихте – патерица, поддръжници едва ли не. Чакайте, не е така. Не е така.
Водещ: Бастунче на ГЕРБ – имаше и такива коментари.
Водеща: Политическите факти говореха единствено за това. Един такъв въпрос – имате ли информация, сериозно наистина, от ДАНС, че в джамията в София се проповядва радикален ислям? Това е основен аргумент на Волен Сидеров и неговата група да направи това, което направи в петък.
Бойко Борисов: Вижте, във формите и изявите на Волен Сидеров има неща, с които безспорно не съм съгласен, но много от проблемите и много от заплахите, които радикалният ислям, особено влизането на имами външни в Родопите при българските мохамедани, си има своя реален риск и измерения.
Водещ: Работи ли се по такива случаи от ДАНС?
Бойко Борисов: Да. Имаме информация и се работи много активно.
Водещ: На кои места? Колко са?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: На кои места има такива опасни радикални клетки?
Бойко Борисов: Това е тема, върху която молбата и съветът ми е колкото по-малко се говори и се оставят службите да работят, толкова по-добре.
Водещ: Оставки нови? Днес уволнения? Имаше заявка, имаше очакване, ще го сбъднете ли отново? За червен картон и дузпа говорим.
Бойко Борисов: Не знаех, че толкова много разбирате от футбол.
Водещ: Налага се.
Бойко Борисов: Аз бих казал по друг начин, че когато в колективните спортове някой се нуждае от дори по-силен заместник, то тогава се прави трансфер или се сменя този пост с нов. И не виждам нищо лошо. Днес няма да има, защото ще решаваме доста по-важни неща, свързани с...
Водещ: А утре?
Бойко Борисов: Първо на вас ще кажа.
Водеща: Когато има оставки. Защото няколко дни, даже часове преди да стане ясна информацията, че транспортният министър напуска поста си, РЗС в едно съобщение от партията си направи тази прогноза, включително отправи прогноза за смяна на земеделския министър.
Бойко Борисов: Не се интересувам от тази партия, така че...
Водеща: Понеже им се сбъдват прогнозите.
Бойко Борисов: Не, не, не. Прогнозите им са, защото те ползват шпионски методи, научават за промяна подобна, защото такава промяна не се прави за няколко секунди, а се прави дни наред.
Водеща: Какви шпионски методи? Имаше едно изречение...
Бойко Борисов: След това мина през изпълнителна комисия вечерта.
Водещ: На къртица ли разчитат? Откъде разбират?
Бойко Борисов: Не се интересувам на какво разчитат.
Водеща: Каква беше в крайна сметка причината за смяната на Александър Цветков? Първоначално беше казано, че причините са лични; след това стана ясно, че причините съвсем не са лични, напротив, бил неразпознаваем, цитирам новия министър, в Брюксел, което пречи за усвояване на еврофондовете.
Бойко Борисов: Причината е една – на този пост имам по-добър кандидат и затова го сменям.
Водещ: А защо се излъга, че са лични причините? Имаше лъжливо съобщение по-рано.
Бойко Борисов: Ако вашият шеф сега ви извика и каже, че връща Бареков на вашето място, защото е по-добър, вие няма ли по лични причини да си подадете молба, или ще останете там да стоите зад кулисите?
Водещ: По-честно е да е директно.
Водеща: Не съм изпадала в такава ситуация, но ще си кажа истината.
Бойко Борисов: Да, това е лична причина – когато началникът ти не те харесва и счита, че има по-добър пост, това е повече от лична причина. Това е лична причина – казваш: о`кей, не съм...
Водеща: Премисляте ли, обмисляте ли и други от отбора, ръководен от вас, да бъдат сменени именно по тази причина – личната – има по-добър от мен, съжалявам, рейтингът ми е нисък, довиждане.
Бойко Борисов: Всеки министър, за който намеря по-добър на негово място, ще бъде сменен. Ние търсим оптималния вариант за управление.
Водещ: Понеже споменахте, господин премиер, преди малко шпионски методи за изтичане на информация за взети решения в ГЕРБ, съобщението, което Ани цитира, на РЗС включваше едно друго изречение.
Бойко Борисов: Не, няма да правя реклама на тази партия във вашето предаване. Категорично. Просто не искам да чувам...
Водещ: ”Бойко Борисов не се научи да не говори по телефона”.
Бойко Борисов: Не искам да чувам. От две седмици ние разговаряме на тази тема и аз не желая да коментирам тази партия.
Водещ: ”Бойко Борисов не се научи да не говори по телефона”. Как ви звучи такова изречение, без значение от коя партия е?
Водеща: Аз лично се разтревожих, защото се оказа, че някой подслушва премиера на България.
Бойко Борисов: Да подслушва, това е негова работа.
Водещ: Моля?
Бойко Борисов: Нека да подслушва, това си е тяхна работа. Но ако ги хванат, ще има наказателна отговорност.
Водещ: Това е пробив в системата. Това е пробив. За уволнение са всички ръководители на служби, ако се подслушва вашият телефон, не мислите ли?
Бойко Борисов: Техниката е толкова напреднала, че трудно може да се хване, но пък хванат ли ги – има наказателна отговорност.
Водеща: Трябва да приключим. Благодаря ви много за участието в ефира на БТВ. Премиерът на България Бойко Борисов.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Бойко Борисов за действята на "Атака" пред джамията в София | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди