изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:31 EEST
Медиите в Сърбия: Арестуван е Ратко Младич    
По света

Бившият босненски сръбски генерал Ратко Младич, който бе един от най-издирваните военнопрестъпници от Международния трибунал в Хага, е бил арестуван в Сърбия тази сутрин, съобщи сръбското издание Блиц. Младич е използвал фалшиви документи на името на Милорад Комадич, когато е бил задържан от сръбските спецслужби, допълва агенцията.



В момента се провежда ДНК-тест, с който да бъде потвърдена самоличността на генерала.
Очаква се президентът на Сърбия Борис Тадич да направи и официално изявление по случая в 13 часа местно време.

Ратко Младич е началник щаб на армията на Република Сръбска (Босненската сръбска армия) по време на войната в Босна през 1992-1995 г и военен престъпник. През 1996 г. Младич, заедно с няколко други сръбски водачи, е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления и провеждане на геноцид във връзка с обсадата на Сараево, когато 10 000 души умират, и избиването на 8100 мъже и момчета мюсюлмани на 11 юли 1995 г. в Клането в Сребреница - най-голямото клане след приключването на Втората световна война.

Именно арестът на Младич бе и основната пречка за присъединяването на Сърбия към ЕС заради съпротивата на Холандия. Белград внесе кандидатурата си за членство през декември 2009 г., но 27-те страни от ЕС досега не успяваха да се споразумеят за придвижването й напред заради Хага.

Преди три години в Белград бе арестуван и политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се укриваше в продължение на близо 9 година под чужда самоличност. Караджич е работил като лекар. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Медиите в Сърбия: Арестуван е Ратко Младич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди