изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:34 EEST
US посланик: Можем да използваме като лост суетата на Борисов    
По света Българите не могат да взимат решения сами и разчитат на Брюксел и Вашингтон "да кажат на премиера какво трябва да направи", това е заявил Бойко Борисов при първата си среща с бившия американски посланик Нанси Макълдауни. Самата тя пише това в дипломатическа грама от 2008 година, разсекретена от Уикилийкс и публикувана от сайта balkanleaks.eu - 08SOFIA672.

"Почти сигурният следващ министър-председател на България е кметът на София Бойко Борисов. Недоиздялана и изменчива фигура, която слухове свързват с организираната престъпност, той експлоатира копнежа на избирателите за силен лидер, който да преобърне усещането за провал, произтичащо от управлението на настоящия премиер Станишев и неговата блокирала трипартийна коалиция", започва доклада си Макълдауни, цитирана от "Дневник".

"Демонстриращ липсата си на изтънченост и простотата си като свои отличителни достойнства, той е най-хитрият и харизматичен играч на деня. Борисов, който е майстор на подвеждането и преструвките, понякога намеква, че може да не поеме премиерския пост и да го предложи на някой друг. Това поражда спекулации, че неговата цел е президентският пост - маневра, която ще подсили образа му на национален обединител", допълва посланичката.

По думите й победата на Борисов ще е илюстрация за продължаващата българската политическа незрялост.
"Нуждата на Борисов от нашата благословия и неговото свръхего са силни инструменти, които можем да използваме в посока превръщането му в сполучлив национален лидер. Неговата суета и нуждата му от утвърждение могат да са лост, с който да тласкаме него и партията му към модерна политическа формация, която естествено да изглежда реалният партньор САЩ", се казва още в доклада. 

За разлика от предшественика си Джон Байърли, Макълдауни вече говори не само за "побутване" на Борисов, а заявява, че ако Борисов победи на изборите, на САЩ им предстои "трудна езда", съобщава сайтът "Биволъ".
Борисов е описан като "нетърпелив" и "променящ мненията си всеки ден", както твърдели информатори от ГЕРБ.

"Въпреки заявената западна ориентация, Борисов е като жокер когато става въпрос за Русия, отбелязва още посланичката - той има близки връзки с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев , за когото слуховете твърдят, че поддържа ГЕРБ с пари в брой. Златев е голям финансов поддръжник и на БСП, допълва в скоби Макълдауни.
Пред свои хора от ГЕРБ Борисов казал, че "от време на време" ще прави проруски изказвания, но ще страни от дебата Русия срещу НАТО, за да е щастлив електоратът му.

"Борисов може би е готов да се откаже от дясноцентристките си позиции при определени обстоятелства. ГЕРБ на няколко пъти флиртуват с "Атака" например, участвайки с тях в общи акции и говорейки добре за лидера им Волен Сидеров. Борисов ни уверява, че прави това само за да запази популисткия си "кредит", че никога няма да сформира коалиция с тях и че по-скоро ще мине в опозиция, отколкото да направи това. Но ако ГЕРБ се изправи пред необходимостта от коалиция с БСП или партията на етническите турци ДПС, има голяма вероятност Борисов да започне да манипулира всички партии в своя изгода", пише още в дипломатическата грама.

Днес премиерът отхвърли твърденията от грамата на Джон Байърли, но заяви, че не чете Уикилийкс, защото в тези доклади е ползвана информация от "жълтата" преса и коментари на политически партии.

От посолството на САЩ също заявиха, че публикуваните доклади не са официална позиция.

http://dnes.dir.bg

06SOFIA647 НАЙ-ПОПУЛЯРНИЯТ ПОЛИТИК В БЪЛГАРИЯ: ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ, СЕНЧЕСТИ ВРЪЗКИ

 


Сходни връзки

US посланик: Можем да използваме като лост суетата на Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди