изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:55 EEST
МБМД: Правителството продължава да губи подкрепа    
Общество Единствено при Кристалина Георгиева и Плевнелиев се наблюдава положително съотношение спрямо доверие - недоверие към тях

Росен Плевнелиев е изпреварил Бойко Борисов в класацията за десетте най-одобрявани български политици.

Така сегашният премиер е на трето място по одобрение.

Това показва изследване на МБМД за обществените и политически нагласи преди изборите през октомври, предаде репортер на БГНЕС.

Преди Бойко Борисов е и Кристалина Георгиева, която оглавява класацията. Изследването е проведено в първата половина на май.

Единствено при Кристалина Георгиева и Плевнелиев се наблюдава положително съотношение спрямо доверие - недоверие към тях.

Доверието към Георгиева е 52%, а недоверието е 36%. За Росен Плевнелиев тези цифри са 45 към 43%.

Недоверието към Бойко Борисов е 9% по-високо от доверието към него

42% от гласувалите му имат доверие, 51% имат недоверие към него.

След Борисов в класацията топ 10 на политиците у нас следват: Цветан Цветанов, Меглена Кунева, Георги Първанов, Мирослав Найденов, Йорданка Фандъкова, Николай Младенов, Свилен Нейков.

Директорът на МБМД Мира Радева посочи, че изследването показва, че нито един от лидерите на партии, каквито и да са те, не влизат в топ 10 за най-одобрявани български политици. Изследването регистрира изключително ниско доверие към институциите.

Правителството продължава да губи доверие и в момента то е 32%, а недоверието - 60%. С 2/3 е по-високо пък недоверието към президентството спрямо доверието в него. Съотношението е 63:30.

Тревожен е спадът на доверие към полицията, каза още Мира Радева. 36% е доверието към МВР, а недоверието е 60%. Ниски са нивата на доверие и към ДАНС, съда и прокуратурата - около 18%. Доверието към Българската православна църква пък е 41%.

С 5% се е увеличил броят на хората, които не вярват, че правителството ще се справи с кризата. Сега тези, които вярват, че кабинетът "Борисов" ще ни изведе от кризата са 30%, докато през март са били 35%.

Намалява и процентът на българите, които смятат, че сегашното правителство се справя по-добре от предишното.

През март те са били 41%, докато сега са 36%. Нараства делът на неопределените, каза Радева.

46% от хората са заявили, че със сигурност ще гласуват на изборите, 22% ще гласуват, но все още не знаят за кого. 15% все още не знаят дали ще гласуват, а 15% са категорични, че няма да гласуват на вота за държавен глава на есен.

Все още най-много българи биха посочили за президент на страната за следващите пет години Бойко Борисов, показва проучването.

Най-голям обаче е процентът на хората, които не са отговорили на този въпрос.

Мира Радева отчита като грешка бавенето на политическите формации с обявяването на кандидатурите за държавен глава.

Твърдата подкрепа за Бойко Борисов като държавен глава - кандидат на ГЕРБ, е 24,4%, след него обаче е Меглена Кунева като независим кандидат. Твърдата подкрепа за нея, преди още да бъде обявено каквото и да е намерение за участие в изборите, е 15,4%.

12,2% е подкрепата за кандидат на БСП, ако той е Стефан Данаилов, 9,6% е за кандидат Сергей Станишев.

На пето място в тази таблица, за изненада и на статистиците, които са я подготвили, се нарежда кандидатът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Волен Сидеров - кандидат на "Атака", има твърда подкрепа от 3,6%.

Сините кандидати Стефан Малинов и Румен Христов са на дъното на таблицата с 1,7 и 1,2% твърда подкрепа.

Според Мира Радева няма никакво значение как ще протече предварителният вот за кандидат на Синята коалиция, защото двамата издигнати до момента не са популярни и не привличат избиратели.

От МБМД отчитат и по-широки възможности за подкрепата на кандидатурата на Меглена Кунева. Периферия за нейна подкрепа се разширила с близо 80% от декември миналата година до сега - от 9,4% на 15,4%.

Тази подкрепа за Бойко Борисов обаче намалява от 27,5% преди половин година на 24,4% сега. Според Радева Меглена Кунева има шанс да стигне до втори тур на изборите и ако е независим кандидат.

Ако днес се проведат парламентарни избори пък 34,1% от хората биха гласували за ГЕРБ, 14,5% за Коалиция за България, 4,1% за ДПС, за Синята коалиция - 3,6%, за "Атака" - 3,2% за АБВ - 2,7%, за НДСВ - 1,2%, за ВМРО - 1,1%, за РЗС - 0,1%, процентът на неопределените е близо 34%.

"На този етап не можем да мисли, че Волен Сидеров няма да бъде в следващия парламент", каза Радева.

Изследването е правено преди инцидента от петък пред джамията в София. "Смятам, че всички акции на Волен Сидеров носят опасност за държавата и са резултат от ниските му резултати откакто той подкрепя ГЕРБ", добави тя.

През октомври 2009 г. те са 3,7% докато през лятото на миналата година са били 1,4 - 1,6%. Тази партия, според нея, е в доста сериозна изолация. Такъв тип акции леко връщат "в границите на екстремистки представящите и мислещите ситуацията хора".

Това са млади хора, които са лесни за манипулация, страдат икономически и подобно на футболни хулигани такива неща им действат позитивно.

По думите на Радева акциите, които направи Сидеров ще имат "известен сплотяващ ефект върху тази група хора".

Това обаче действа сплотяващо на електората на ДПС, отбеляза тя.

"Вярвам, че Волен Сидеров защитава себе си, защото му предстои доста трагичен резултат на президентския вот", каза още Радева. 

http://m.vesti.bg

 


Сходни връзки

МБМД: Правителството продължава да губи подкрепа | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МБМД: Правителството продължава да губи подкрепа
Автор: Anonymous да 2011-05-27 @ 18:09 EEST

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди