изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:05 EEST
Първанов: Декларацията срещу "Атака" е закъсняла с 6 години    
Политика Президентът Георги Първанов заяви, че декларацията, приета от парламента срещу действията на "Атака", е закъсняла не с 6 дни, а с 6 години. „Аз говорих за това още през 2005 година, когато "Атака" влезе в парламента. Подобни събития, като тези пред джамията, опорочили тържествата на Петрова нива, в Пловдив - при отбелязване на Съединението, имаше и тогава", посочи Първанов, цитиран от БГНЕС.

Той не пожела да коментира дали "Атака" трябва да бъде забранена. "Това е от компетентността на съда", каза той.

Георги Първанов участва в Международната конференция "Балканите в Европа и света през 21-ви век", организирана от Балканския политически клуб, ръководен от президента на България /1990-1997 г./ Желю Желев. Форумът в София е по повод на десетата годишнина от основаването на Балканския политически клуб.

Диверсификацията на енергийните източници и трасета е една от темите, които президентът Георги Първанов е поставил пред американския президент Барак Обама на работната вечеря във Варшава. Президентът Първанов бе сред лидерите от Централна Европа, които присъстваха на работната вечеря с президента на САЩ във Варшава.

На откриването на ХІІІ международна конференция на Балканския политически клуб, посветена на 10-та годишнина от създаването му, президентът Георги Първанов каза, че по време на срещата с американския президент са се опитали да потърсят мястото, ролята на региона, в глобалните процеси и отношенията ни със съседни региони.

„При тези затруднения, които има НАБУКО, предвид на колебанията на някои от страните, източник на природен газ, предвид на необходимостта за една по-категорична позиция по темата за трасетата, мисля, че позицията на САЩ е била от полза. Става дума за една много знакова среща. Самото присъствие на президента Обама на един форум на регионалните лидери идва да покаже трайния ангажимент на САЩ към нашите страни", каза още Първанов.

Президентът Георги Първанов е поставил темата за визите на срещата с американския президент Барак Обама: „Смятам за необходимост в двустранен план да се потърси относително бързо решение на визовия въпрос. Приляга ни като на съюзник този въпрос да бъде разрешен", категоричен бе държавният глава.

Първанов добави, че има необходимост от засилване на американските инвестиции. „Толкова време, след като ние сме част от един и същи съюз, нямаме радикална промяна в ситуацията в интереса на американския бизнес към региона. Ние сме страна, която предлага много атрактивни възможности".

По време на срещата участниците са коментирали и ситуацията на Балканите. „Моята теза беше, че тенденцията е към успокояване, към стабилизиране, но в същото време има и отделни прояви на радикализиране, в това число и в България, които имат своите коренни обяснения в икономическата криза и в социалните проблеми, които имат отделни общности. Това създаване на екстремистки формации е нещо, което би трябвало да ни притеснява 20 години след началото на прехода", каза още Георги Първанов.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Първанов: Декларацията срещу "Атака" е закъсняла с 6 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди