изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:43 EEST
ГЕРБ и РЗС внесоха проектозакона за промени в конституцията    
Парламент

Председателят на НС Цецка Цачева и лидерът на РЗС Яне Янев са вносителите на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република България, стана ясно от сайта на парламента. Промените, които готви документът, са свързани с въвеждането на Пакта за финансова стабилност, предложен от министър Симеон Дянков. Цецка Цачева обяви в събота, че гласуването на промяната през тази сесия на НС, т.е. до края на юни, е „теоретично възможно“.



Ако това стане, от догодина преките данъци (в т.ч. плоския данък) ще могат да се променят с мнозинство от две трети от депутатите, а не с обикновено мнозинство. Предлага се още дефицитът да не надхвърля 2% от БВП по консолидираната фискална програма. Това се отнася и за общините, плащанията по еврофондовете, както и вноската на България в ЕС. Според експерти, цитирани от "Дневник", държавата няма механизъм да влияе на разходите на общините.

Атанас Семов обяснява  пред „Класа“ съвместното вносителство на законопроекта от представители на ГЕРБ и РЗС с думите, че повече от 130 депутати са се подписали за тези промени, а Яне Янев е “само един от тях“.

Политици от различни партии смятат, че Янев е подписал поправката, за да покаже, че следва линията си за нова конституция, но това не означавало "нова коалиция", пише "Дневник".

Депутатът от ДПС Йордан Цонев сподели за „Класа“, че парламентарната му група вероятно ще подкрепи внесените промени. Според Цонев обаче това трудно ще стане до края на юни.

До вчера Синята коалиция още не бе взела политическо решение как да гласува. Ръководството на ДСБ заседава днес, а на СДС – във вторник, така че нещата вероятно ще станат ясни до края на седмицата. Припомняме, че миналата седмица пред „Класа“ депутатът Димо Гяуров заяви, че „ако някой си прави сметка да ползва подобни промени и да афишира конституционно мнозинство с оглед на предстоящите избори – си е направил грешната сметка“. Зам.-председателят на Коалиция за България Михаил Миков пък заяви, че левицата в никакъв случай няма да подкрепи този ремонт на основния закон.

В момента ГЕРБ разполага със 117 депутати, Коалиция за България – с 40, ДПС – с 35, „Атака“ - със 17, Синята коалиция - с 14, а независимите са 17.
Чисто хипотетично ГЕРБ събира конституционно мнозинство от две трети от депутатските гласове (общо 240) дори ако левицата гласува „против“, а Синята коалиция - „въздържал се“. При това положение сборът е 186 – с 6 повече от необходимия минимум, изчисляват от "Класа". http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ГЕРБ и РЗС внесоха проектозакона за промени в конституцията | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди