изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:23 EEST
."Сега": ГЕРБ си подготвя почвата за служебна победа    
Коментари

ГЕРБ си подготвя почвата за служебна победа на вота, коментира "Сега". В България никога не е имало избори, в които управляващата партия да не е била обвинявана в това, че ги манипулира и фалшифицира. Обвинения, че се опитва да си осигури служебна победа на вота, вече валят и към ГЕРБ.



И най-големият проблем е, че тези обвинения никак не са лишени от известни основания. В ЦИК и в останалите избирателни комисии по региони ГЕРБ и "Атака" ще имат мнозинство. Това не е голяма новина, тъй като преди това подобно мнозинство имаше тройната коалиция, преди нея двойната и т.н.

Управляващите обаче назначиха ЦИК с мандат от 5 години. Сегашната комисия ще се грижи и за следващите парламентарни избори през 2013 г. ЦИК с мандат от 5 години е доста половинчато решение на иначе нелошата идея за постоянна изборна администрация.

Но със сигурност тази ЦИК гарантира влияние на ГЕРБ върху изборния процес за по-дълъг период в сравнение с управляващите партии досега.

Единствената дясна партия в момента е ГЕРБ, заявява в интервю за "Класа" д-р Желю Желев, президент на България (1990-1997).

"Те се държат сравнително най-адекватно като политически играч. Другите, които претендират за дясното политическо пространство от "Синята коалиция", нямат никаква тежест. Както виждате, те са "един файтон хора".

Засега дясното пространство у нас е в много окаяно състояние. Причина за това е, че десницата се компрометира. Представляваха я хора, които всъщност не са с дясно мислене, нямат такъв морал и конкретна политика, с която да покажат, че десницата може по-добре да работи от левицата", отбелязва Желев.

По думите му политическият живот у нас се е усложнил до такава степен, че често много силни политически личности стават жертва на вътрешнопартийни борби.

Кризата на лица в БСП е заради софрата, е анализът в "24 часа". Според автора, понеже сме бедна държава, нищо не раздвижва финансовия живот на обществото ни така, както едни предстоящи избори.

Но партиите все по-трудно изваждат подходящи кандидати. Защото нито една партия не отрежда свое собствено поколение. Българската левица не пуска никого, нито един по-нов, нито един по-смел, да не говорим за по-умен.

Допускането на нови играчи на лявата политическа софра е нерентабилно. Ясно е, че който поработи известно време по върховете на партиите, се осигурява финансово за цял живот. Затова и старите кучета не искат около себе си нови гладници.

Стефан Данаилов може да спечели изборите за президент, смята депутатът от "Коалиция за България" Петър Курумбашев.

В интервю за "24 часа" той поставя въпроса дали червеният кандидат би могъл да събере подкрепа от повече от една политическа партия. Никога президентът не е бил избиран само с подкрепата на една партия и никога този кандидат не е бил избиран на първия тур.

Така ще бъде и сега, убеден е Курумбашев. Той вярва, че при подходяща кандидатура и добра кампания кандидатът, издигнат от БСП, може да бъде на първо място още на първия тур.

Преди дни депутатът Кирил Гумнеров обяви, че напуска парламентарната група на "Атака". В интервю за "24 часа" той обяснява своята позиция. "С течение на времето Волен (лидерът на "Атака" Волен Сидеров - б.р.) стана вреден за патриотизма като кауза. С делата си той дискредитира образа на патриота в представата на хората.

Днес като се каже патриот, част от обществото си представя малограмотни лумпени и хулигани, които крещят безсмислено по площадите и се чудят с кого да се сбият. А това е кардинално неправилна представа", посочва Гумнеров.

След сблъсъка пред джамията "Баня Башъ" в София Валентин Николов също напусна групата на "Атака" в парламента. Предвиждам тотален разгром за "Атака" на изборите, казва той в интервю за "Стандарт".

Надали на президентския вот Волен Сидеров ще има наполовина от гласовете, които получи през 2006 г. С поведението си отвращава хората и вместо да привлече още симпатизанти, Сидеров губи и тези, които вярват в каузата.

Да не говорим, че надали ще има и кметове някъде в общините, даже за селата се съмнявам. Просто поведението му през последните два месеца дискредитира патриотизма и създава погрешен образ в хората за партия "Атака" и националистите, обяснява Николов.

ДПС иска затвор за политически нападки, пише на първа страница "Сега". Затвор от 1 до 4 години и глоба от 5000 до 10 000 лева за проповядване на омраза, основана на религия и политически убеждения, поиска ДПС с промени в Наказателния кодекс.

Предлага се да има и обществено порицание. И досега кодексът предвиждаше до 4 години затвор за престъпления, основани на раса, народност или етническа принадлежност, но липсваше минимален праг на наказанието.

Освен долна граница вносителят Христо Бисеров добавя и нов престъпен състав - проповядване на омраза въз основа на политически убеждения, което предизвика реакцията на правозащитниците от Българския Хелзинкски комитет. Според тях политическите убеждения не могат да са защитени от враждебно слово и не бива да се добавят в този текст от НК.

Таванът за избор на екип при всяка болест става 900 лева. За това решение е съобщил пред "Труд" здравният министър д-р Стефан Константинов. Сега тарифата е обвързана с цената на клиничната пътека и максимумът е 950 лева.

За по-висок таван, необвързан с цената на клиничните пътеки, настояват директори на АГ болници. Според тях промяна се налага, защото ниските тарифи за избор на екип водели до плащане под масата.

Около 10 висши училища в страната обучават студенти над разрешения им брой, е установила проверка на "Сега" в регистрите на МОМН и Националната агенция по оценяване и акредитация.

Това означава, че, от една страна, качеството на обучение в тези университети се влошава, а от друга, че университетите и колежите, които не спазват определения им капацитет, реализират чиста печалба от таксите на студентите.

Проблемът с надвишения брой студенти е от години, но държавата все още не е намерила законовите механизми да се справи с него.

Чувстваме ЕС до рамото си за газа, е озаглавено интервюто в "Труд" с Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма. Той посочва, че не се отказваме от дългосрочни газови договори с Русия. Държим всички опции отворени за постигане на най-добър резултат.

Има процеси и предприети от нас проекти, по които работим активно и които ще променят ситуацията. Това са междусистемните газови връзки, шистовият газ. Затова искаме новите договори да отчитат бъдещите реалности.

Трайков заявява, че в негово присъствие не е правено обвързване на новите газови договори с проекти като "Южен поток" или АЕЦ "Белене". Ние не приемаме който и да било от проектите да се използва като средство за натиск по другите и това е абсолютно принципна позиция. По нея все по-отчетливо чувстваме ЕС до рамото си, уверява министърът.

Земеделският министър Мирослав Найденов трудоустроява на работа в чужбина кадри със спорни качества и биография, алармира "Сега".

Целта е да се устроят наши хора на новосъздадени апетитни места, от които няма особен смисъл, но пък излизат доста скъпичко на българския данъкоплатец.

Министър Найденов например измисли поста "аграрен аташе" и започна да го изпълва със съдържание. България вече си има двама "посланици" по селскостопанските въпроси.

Засега в Париж и Брюксел, скоро и в Москва и Берлин. Назначенията се мотивират от Министерство на земеделието с "цел по-добро и трайно промотиране на българските земеделски продукти на европейския пазар".

Конкурси няма, изборът е лично на министъра. Парадоксът е, че практиката досега многократно е доказала, че промотирането е работа не на чиновниците, а на бизнеса и браншовите асоциации, които са пряко заинтересовани от успеха на подобно начинание.

Предстоят персонални промени във фирмите към министерството, обявява в интервю за "Дневник" Ивайло Московски, министър на транспорта.

Според него трябва да има още един заместник-министър, който да поеме сектор "Железници" - Български държавни железници и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Сега е важното да намерим подходящия човек, защото за момента липсва.

Московски посочва, че там, където анализът показва, че може и по-добре да се работи, ще има персонални промени в ръководствата на дружествата, чийто принципал е министерството. Анализът се прави в момента. Финансовите резултати на дружествата са подобрени. Ще се гледа обаче и това как се усвояват средствата от еврофондовете. http://www.vesti.bg

 


Сходни връзки

."Сега": ГЕРБ си подготвя почвата за служебна победа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди