изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:17 EET
Заради икономическата криза НАТО минава към ”интелигентна отбрана”    
НовиниГенералният секретар на НАТО изрази тревога от намаляването на военните бюджети на страните-членки на Алианса. Затова предложих по-ефективно използване на средствата чрез по-добро сътрудничество между държавите, заяви той и като пример посочи проект за осигуряване на транспортен самолет "С 17", в който участва и България

Близо 600-те български военнослужещи в Афганистан се справят прекрасно, заяви днес във Варна генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен след срещата си с премиера Бойко Борисов. Той посочи, че в тази страна Алиансът бележи напредък. По думите му предстои прехвърлянето на отговорностите към афганистанските власти, като процесът трябва да приключи до края на 2014 година.

Расмусен, който е в България за заседанието на Генералната асамблея на НАТО, посочи, че е оптимист за спазването на този срок, тъй като има голям напредък на афганистанските сили за сигурност.

Генералният секретар на НАТО изрази тревога от намаляването на военните бюджети на страните-членки на Алианса. Затова предложих по-ефективно използване на средствата чрез по-добро сътрудничество между държавите, заяви той и като пример посочи проект за осигуряване на транспортен самолет "С 17", в който участва и България.
Расмусен каза, че тази концепция за сътрудничество, наречена от него "интелигентна отбрана", е бъдещето на НАТО в периода на икономически трудности.
При нея не е необходимо всяка страна поотделно да купува най-новите оръжия, важното е самият Алианс да ги притежава, отбеляза генералният секретар на НАТО.

Премиерът Бойко Борисов каза, че изискването на България за системата ПРО е тя да покрива цялата територия на страната.
За концепцията за интелигентна отбрана той коментира, че държавата ни работи с Румъния, Хърватия и Турция и може да се отиде към съвместно купуване на общи изтребители.

За финансовите ангажименти към отбраната премиерът посочи, че през миналата година България е увеличила бюджета за този сектор с 25%. Той допълни, че в ситуация на криза е трудно да се дават пари за отбрана, когато има много социални проекти, които чакат финансиране.

На срещата между двамата е била обсъдена и темата за кризата в Либия. Расмусен отбеляза, че темпото на операцията там се поддържа високо и режимът на Кадафи е все по-изолиран.
В Либия ние искаме да видим мирно преминаване към демокрация, каза Расмусен.
Борисов посочи, че в Либия страната ни изпрати фрегатата "Дръзки", а през следващата седмица влиза и в международната контактна група.

По-рано днес Расмусен се обяви за две системи за противоракетна отбрана - една на НАТО и една на Русия.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Заради икономическата криза НАТО минава към ”интелигентна отбрана” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди