изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:11 EEST
Ешерихия коли тръгва от недопечен хамбургер    
Здраве Първите случаи на заразени с бактерията Ешерихия коли са през 1982 година в Съединените щати. Източникът - недобре изпечен хамбургер. Двайсет и четири години по-късно заразата обхваща хиляди души годишно. Антибиотиците не са спасение. Бактерията Ешерихия коли живее в организма и на животните, и на хората. Повечето й видове са безопасни. Има обаче и болестотворни. Най-често, те се предават чрез недобре обработено месо или мляко от заразени животни. Може и чрез плодове и зеленчуци, които са отглеждани чрез заразена животинска тор.

Попаднала в почвата, бактерията може да живее цели 125 дни, във водата - 25, а в стомаха на човек - 3 дни.

"За Ешерихия коли е доказано че може да преживее до три часа, следователно може да премине стомашната бариера, след това в червата и предизвиква инфекция", обясни доц. Христо Найденски.  

Професор Енчо Савов е микробиолог. Бил е в Германия, когато излиза новината за заразените краставици. Спокоен е, въпреки че там си е опитал и от краставиците, и от доматите, и от ягодите.

"Аз за себе си съм спокоен, защото от 25-26 май минаха вече пет дни и нямам оплаквания, слава Богу", призна микробиологът във ВМА. Като специалист, професор Савов обяснява, че

първите симптомите се проявяват на трети-четвърти ден

Обикновено това са диария, треска, може да се изпадне и в кома. Инфекцията се лекува с вливане на разтвори и приемане на препарати. Но не и антибиотици, тъй като ускоряват отделянето на токсини при разпадането на бактериалната клетка.

Най-често се увреждат бъбреците. Повечето смъртни случаи са именно от бъбречна недостатъчност. Последните данни на Европейската агенция по безопасност на храните сочат, че през 2008 година броят на заболелите е бил малко над 3 000. България не е докладвала за нито един заразен.

http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Ешерихия коли тръгва от недопечен хамбургер | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди