изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 08:19 EEST
Майките ли са мошенички, или депутатите - некадърници?    
Коментари Получаването на пари за гледане на дете е минирано от нерешими казуси, но парламентът и НОИ отказват да напишат по-ясен регламент

Как се прави законодателство по български? Депутатите решили, но недоуточнили. Чиновници се опитали с наредби и указания да оправят кашата, но я дозабъркали. И както обикновено става в такива случаи, предпочели да си замълчат, вместо да се поправят. И дума да не става някой от тези народни избраници или чиновници да се опита да улесни живота на хората, които са засегнати от въпросното законодателство. Долу-горе това е накратко историята на жените, които трябва да връщат пари на НОИ, защото са пратили детето си на детски ясли.

За какво става дума? През януари 2007 г. парламентът прави почти незабележима промяна в Кодекса на труда и в Кодекса за социално осигуряване в текстовете, които касаят отпуска и обезщетението за гледане на дете от 1 до 2 г. Преди тази дата парите са се спирали, когато детето е настанено в "детско заведение на пълна държавна издръжка". След поправката текстът остава само "детско заведение". На хартия майките би трябвало да са отлично информирани за това - още преди да получат първото си обезщетение от НОИ, те подписват декларация, че ще уведомят института, ако детето им посещава детско заведение.

Някои жени обаче не забелязали дребната разлика,

други не прочели какво подписват, трети решили, че няма кой да ги хване. Каквато и да е била причината, НОИ три години не се интересува от нея и смело отпуска парите, без да провери имат ли право жените да ги получават. Чак през 2010 г. решава да види кой и как е взел обезщетения. Резултатът: 6760 семейства имат да връщат на НОИ към 6.5 млн. лв. От тях 1.4 млн. лв. са лихви. Дългът на някои е по 3000-4000 лв., като повече от половината сума са лихвите. Задължението си вече са възстановили 2448 майки, 743 са сключили споразумения за разсрочено плащане. Общият размер на погасените суми е над 2.2 млн. лв. Други пробват всички пътеки за оспорване на начетите - през съда до президента, парламента, премиера, омбудсмана, комисията за защита от дискриминация. Всичките дела досега са изгубени, но президентът Георги Първанов задвижи дългата процедура по опрощаване на дълга. Досега през нея успешно са минали 14 майки, доказали, че не могат да върнат парите.

"Повечето връщат от страх, защото не знаят какво ще се случи и колко още пари ще натрупат. На някои НОИ директно приспада дълга от майчинството за второ дете и те остават без всякакви доходи за отглеждането им. Може ли лихвите да са толкова безбожни - 20% плюс основния лихвен процент?! Къде са били контролните органи 3 г.? Ако НОИ беше упражнил контролните си функции навреме, ние щяхме да знаем, че сме нарушители, нямаше да се трупат такива големи лихви и нямаше да има този проблем. Има ли глобени длъжностни лица? Защо, след като всеки месец яслите се отчитат в общината за посещаемостта на децата, не е въведено изискване тези данни да се предават на НОИ за проверка?", чудят се родителите. В комисията за защита от дискриминация вече мина първото заседание по казуса, на което стана ясно едно, че елемент на дискриминация трудно може да се открие, но пък излезе наяве цялата каша.

Първо: Оказва се,

че в българското законодателство никъде не е казано, че детската ясла е детско заведение. Юристът на НОИ Галина Николова обясни, че яслите били приравнени на такива по тълкувание, защото такава била държавната политика навремето. Много по-силен аргумент е фактът, че те са част от т.нар. обединени детски заведения, които се състоят от ясла и детска градина. Значи няма как да не са детски заведения. Само че едни ясли са част от ОДЗ и приемът в тях се регламентира от наредба на общината. А други са самостоятелни и редът за престоя в тях се определя от наредба на здравното министерство. По едната приемът става само през септември, по другата през цялата година на хартия, а на практика пак през септември, когато децата преминат от яслата в градината и освободят места.

Така се стига до объркване второ

- кога точно е настанено детето в яслата. Защото в Кодекса за социално осигуряване пише, че обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години се прекратява, щом детето бъде настанено в детско заведение. "Това става на три етапа, особено в големите градове. През април се кандидатства, две седмици по-късно детето се записва и едва през септември започва да посещава. Никъде не е разписано точно от кой момент то се води, че е настанено", казват майките, които бързат да запишат децата си, за да не загубят място, а всъщност продължават да ги гледат у дома.

НОИ твърди, че специално при проверките вади дните, в които детето е било записано само за да му се пази мястото или да ползва детска кухня. Дългът се намалява и в установени драстични случаи, когато в по-малките населени места деца са записвани на ясла и без знанието на родители само за да не бъде закрито заведението. В същото време юристката на института Галина Николова бранеше позицията, че детето се води настанено от момента на записването. На практика това означава, че майките трябва да прекъснат отпуска си през май и да останат без доходи до септември, когато най-рано детето може да тръгне на ясла.

Липсата на ясен регламент по казуса води до безумието в едни градове някои дни да се приспадат от дълга, а в други да се броят всички месеци на получаване на обезщетението от записването на детето до реалното му тръгване на ясла. Така твърдят майките, въпреки че от НОИ твърдят, че има указание навсякъде дългът да се изчислява по възможно най-благоприятния начин. Но юристката Галина Николова призна, че дирекциите имат право на самостоятелност на действията.

Трето: Според адвокатите на майките

в регистъра на Агенцията по вписванията дейността на яслата е определена като дейност на заведение за социални услуги без настаняване. Затова и когато са попълвали декларацията, в която декларират, че детето "не е настанено" в детско заведение, те са се разписали смело. За тях под настаняване се разбира само в интернат. "Те си правят някакви промени, не знаят за какво ги правят. А искат ние да сме наясно с цялата каша, която те така умело са забъркали, и трябва ние да сме виновни за всичко. Мислите ли, че ако сме знаели, че ще трябва да връщаме, щяхме да нарушим закона? Как може и адвокати да са се объркали, и счетоводители", роптае потърпевша жена пред комисията за защита от дискриминация.

С аргумента, че в яслите децата се приемат, а не се настаняват, някои майки вече атакуваха начетите си в съда, но безуспешно. За всичкото това време ГЕРБ благоволи да направи една съвсем миниатюрна поправчица - добави към детското заведение и детска ясла. Но не пожела да избистри другите спорни моменти -

"настаняването" и откога се спира обезщетението

Да не говорим за по-сложни казуси, които иначе съществуват в изобилие при кошмарната уредба на майчинските. Например, ако детето навършва 2 г. през декември и майката иска да го задържи дотогава, но в големите общини учебната година започва от септември, за да му запази мястото, тя е длъжна да плаща по половин такса. Това какво означава за НОИ? Като се има предвид, че все пак говорим за обезщетение за "гледане на дете", а в случая майката очевидно не е тръгнала на работа.

Естествено, законодателят не вмени задължения на общините да информират НОИ кои деца посещават яслите, след като тъй и тъй разполагат с такава база данни. Така има опасност след време пак да се стигне до късно разкриване на неправомерни плащания и до прекалено много натрупани лихви. И накрая да се върнем на декларациите - майки твърдят, че дори след промяната са подписвали формуляр, в който е стоял старият текст - заведение на пълна държавна издръжка, т.е. интернат. От НОИ признаха, че грешката е при тях и тези родители не се начитат. Но търси ли се отговорност на виновните чиновници, съставили безумния формуляр?

Удивително е колко упорито чиновници и депутати отказват да изработят нещо, което иначе влиза в преките им задължения - ясни наредби и закони. Този патологичен инат на администрацията превръща десетки жени в престъпници на равна нога с всякакви мошеници.

http://www.segabg.com

 


Сходни връзки

Майките ли са мошенички, или депутатите - некадърници? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди