изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 16:50 EEST
111 ГОДИНИ ОТ БУНТА КРАЙ ДУРАНКУЛАК    
Общество На 22 май 1900 г., малко повече от една година след полагането на основите на организираното земеделско движение в България /21 март 1899 г. в с. Стожер/, излиза Манифест на Централния управителен комитет на Българския земеделски съюз към земеделците в България.


В него се отправя призив за всенародни митинги на 11 и 29 юни срещу Закона за натуралния десятък, гласуван на 15 януари 1900 г. от Десетото обикновено народно събрание.
"Братя земеделци, земеделското движение, почнало тъй тихо, е вече движение всенародно. Всичко, което оре и копае таз черна земя и от нея чака прехрана, е вече на крак..."
"Ние сме вече осъзнали нашите права и задължения, ние няма да позволим на шепа зулумджии да си играят с нас както си искат, защото ний сме силата...", четем в Манифеста. Ясно става, че протестът не е насочен само към десятъка, а той е всеобхватен и демонстрира раздвижването на селските маси.
"Българи, не е сега време дремка да се дреме", четем в края на Манифеста.
Това е по-малко познатата предистория на бунта на добруджанските селяни през пролетта на 1900 г. Хронологията на събитията е записана в по-старите учебници по история на България.
На 28 май 1900 г. на митинг в Дуранкулак участвали 1800 селяни от Дуранкулашка и Шабленска общини, както и много селяни от други села на Балчишка околия. Митингът гласува резолюция, в която се искало отмяна на закона за десятъка.
На 31май са извършени арести на протестиращи селяни в с. Гьоре /Видно/. На следващия ден кавалеристи и полицаи подкарали арестуваните по посока на с. Караалар /Нейково/. След тях тръгват близките на арестуваните, но са разпръснати с бой от войниците. Новината за жестоката разправа на войниците с мирното население бързо се разнесла. За няколко часа се събират около 5 000 селяни от близките села. Искането им е само да бъдат освободени задържаните селяни.
Последвалите събития са едни от най-срамните за българската войска в новата ни история. Българската конница с извадени саби и викове за атака подложила събраните селяни на кървава сеч. За по-малко от половин час били убити и ранени около 400 селяни. Източници от военното министерство по това време твърдят, че имало 90 души убити и  372 ранени - сред тях и жени и деца...
 Днес на могилата край с. Дуранкулак се издига паметник. Добруджанската майка чака да се върнат синовете й, чака да бъде разказано за началото на борбата за българското село. Борба, която и днес не е приключила. По повод 111 години от земеделските бунтове в Добруджа на 1 юни да се поклоним пред подвига на храбрите добруджанци.

Областно настоятелство на Земеделски народен съюз /ЗНС/


 


Сходни връзки

111 ГОДИНИ ОТ БУНТА КРАЙ ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди