изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 07:55 EEST
СТОТИЦИ СЕМЕЙСТВА ОТ ДОБРИЧ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ МАЙЧИНСТВО С ГОЛЕМИ ЛИХВИ, ГОТВЯТ ПРОТЕСТ    
Образование
[image1_left]Майките са категорични, че лихвата от 20 % е истински геноцид срещу младите 
Майки от Добрич се обединяват в група в най-популярна социална мрежа в интернет - Фейсбук, срещу майчинството с големите лихви, което трябва да връщат на държавата.  
Стотици млади семейства от областта се оказаха нарушители на кодекса за социално осигуряване. Те се превърнаха в длъжници на НОИ, тъй като не са започнали работа веднага, след като са дали детето си на детска ясла.


Всички получиха разпореждания да върнат неправомерно взето майчинство с огромна лихва от 20 %. Много от младите родители се оплакват, че лихвата прави сумите за връщане непосилни.
Сред семействата, които негодуват, има и такива, които едва през март 2011 г. са информирани от НОИ, че трябва да връщат майчинство за 2006 година, като за отминалите години се е натрупвала лихва върху лихва. Държавните служители се оправдават с много работа, а майките са категорични, че държавата по този начин иска да захрани бюджета си.
До проблема се стигна след промени в КСО, които бяха направени в края на 2006 г. и не бяха обявени и коментирани публично. Според засегнатите, законът е бил променен тихомълком. Преди този период майките бяха длъжни да прекъсват майчинството си, ако дадат детето за отглеждане в заведение “на пълна държавна издръжка”. С промените този израз отпада и майчинство не се полага, след като детето е в ясла.
Голяма част от семействата считат, че голямата лихва е истински геноцид на управляващите срещу тях. Едни настояват паричното наказание да отпадне, а други предлагат лихвата да се дължи, след като от НОИ съставят акт, а не със задна дата.
Утре майките от цяла България ще внесат жалба в КЗД. 
"Създадох групата "Майките в Добрич" за всички, които смятат, че са неправомерно ощетени от НОИ. Нека се обединим и всички спрем това безумие" - пише във Фейсбук основателката на групата Росица Костадинова.
"Ако правителството отхвърли високите лихви, семействата няма да ги дължат, а на тези, които вече са погасили задълженията си към НОИ, за да не се начисляват още пари, ще им бъдат върнати погасените лихви" - заявиха служителки в НОИ - Добрич на семействата-длъжници.
В петък майки от групата, които обмислят протестни действия, подкрепиха негодуващите в Добрич срещу високите цени на горивата по време на тяхната сбирка. НДТ научи, че следващият протест на шофьорите ще бъде на 16 април. Днес ще бъде обявена и програмата на негодуващите. НДТ/Снимка Webcafe  

 

До Президента
На Република България

М ОЛ Б А
От български родители, несъгласни с принудителното връщане на суми, отпуснати като обезщетение за отглеждане на дете до 2-годишна възраст.

Уважаеми Г-н Президент,

Бихме искали да изразим несъгласието си с акцията на правителството и НОИ да принуждават майки да връщат доброволно отпуснати им суми за обезщетение на отглеждане на дете до 2-годишна възраст, заради това, че то е посещавало детска ясла, докато майката е била в майчинство.

Въпросната акция e антисоциална и израз на невъзможността на правителството да се справи със ситуацията, в която се намираме всички, заради Световната финансова криза. Вместо да прави реформи, които да стимулират бизнеса и чуждите инвестиции, правителството посяга по един безпардонен и жесток начин на тази част от населението, която всъщност, би трябвало да закриля и стимулира! Така е записано и в конституцията на Република България, чл. 14: „Семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото.” Най- важното за една държава е да стимулира възпроизводството на своите граждани, защото без население, няма и държава! А какво се получава на практика?! Държавата воюва срещу хиляди български семейства, готова е да им отнеме и малкото, което имат, да обрече децата им на допълнителни лишения, за да успее да генерира някакви постъпления в бюджета и да симулира някаква сериозна дейност! Възможно ли е това да се допуска, при наличието на такъв висок процент на безработните в тази страна, в която дори и работещите са бедни?!
Всичко това става възможно, благодарение на един „кух” закон /чл. 53, ал. 4 от КСО/, който е променен тихомълком през 2006 година. Тогава, от текста на въпросния закон, отпада фразата „на пълна държавна издръжка”, а всичко останало остава непокътнато.
В този си вид, законът е неясен и двусмислен и дава възможност за тълкуване.
До началото на 2010 година, всеобщото тълкуване на фразата „настанено в детско заведение” е равнозначно на настанено в Дом майка и дете. С това си обясняваме липсата на разяснителна кампания във връзка с промяната, липсата на каквито и да било инструкции, свързани с нея, подадени към директорите на детските ясли, както и пропускът на НОИ да упражни регулаторните си функции по отношение съблюдаване на списъците, постъпили от детските ясли. В началото на 2010 година, когато правителството е изправено пред бюджетен дефицит, тълкуването на закона веднага „услужливо” се променя и така хиляди семейства попадат в графата осигурителни нарушители. Това не е възможно да се случи в едно цивилизовано, европейско и правово общество! Това е възкресяване на най-груба практика, характерна за други общества и политически режими, в която държавата с “трикове и скрити ходове” се опитва да РЕКЕТИРА собствената си нация и данъкоплатци. Според нас тези действия на изпълнителната власт представляват явно извиване на ръцете на младите семейства в България. Не е нормално веднъж вече усвоени, доброволно дадени пари, предназначени за издръжката и просперитета на младите семейства, да бъдат връщани за отминали периоди, и то с ненормално високи лихви, на органите на НОИ.
При новото тълкуване на чл. 53, ал.4 възниква и друг проблем, който произтича от незавършения вид, в който е оставен текстът на въпросния член, след отпадането на фразата „на пълна държавна издръжка”. Ако под „детско заведение” се има предвид детска ясла, дотирана от държавата, как, тогава, ще се категоризират търговските дружества, които регистрират занимални, т.е., отново детско заведение, за почасово отглеждане на деца на възраст до две години?! Дали това подлежи на регулация от страна на НОИ по чл.53? Там родителите инвестират в една частна инициатива (за което са принудени поради липса на места в яслите) и правомерно, според чл. 53, получават майчинството си за отглеждане на дете до две годишна възраст, а другите родители плащат месечни такси в общинските ясли, т.е, инвестират в държавата, макар и подпомагани от нея частично в таксите, но биват лишени по чл.53 от месечната си помощ за отглеждане на дете до две годишна възраст. Всеки закон цели равнопоставеността на гражданите пред държавата, затова се питаме как тази неравнопоставеност ще бъде решена от страна на законовата уредба? Не е ли това двоен стандарт?
Друг проблем, произтичащ от промяната на чл. 53, ал. 4 е фактът, че на практика законът не прави разлика между майка, която изоставя детето си на грижите на държавата и майка, която дава детето си на ясла. Все пак, яслите са създадени да бъдат в помощ на майката при отглеждането на детето й и това, че тя го дава на ясла в никакъв случай не означава, че тя не се грижи за него. При постъпването в ясли, всяко дете има нужда от адаптивен период, в който детето не стои в заведението по цял ден. Освен това, в този период, децата боледуват най-често и най-продължително. Именно поради тези причини, майката трябва да бъде на разположение, за да поеме грижите над детето в домашна обстановка, когато случаят го изисква.
Не на последно място, тези обезщетения ние получаваме в резултат на това, че години наред сме внасяли осигуровки в хазната на НОИ и ще продължим да внасяме още години наред, докато се пенсионираме. НИЩО НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ ДАРОМ И НИКОЙ ОТ НАС НЕ Е УКРИЛ УМИШЛЕНО ИНФОРМАЦИЯ, за да бъде третиран като престъпник! Всички ясли ежемесечно подават информация по общини за новопостъпилите деца. Това на практика означава, че НОИ би трябвало, при стриктно упражняване на регулаторните си функции, да отчете това, така наречено, нарушение от наша страна почти непосредствено след обработката на тези подадени данни. НОИ има задължението да изиска тези данни, ако те не са подавани от общините навреме, т.е., ежемесечно би трябвало те да бъдат санкционирани за неизпълнение на това си задължение. Големият брой на „неразбрали”, „некомпетентни” и „неразтълкували чл.53” майки, говори за един неясен и непрокламиран към нас, майките, отглеждащи следващото поколение Кодекс на НОИ, и непопуляризиране на настъпилите промени или тълкувания в наредбата, което трябва да е приоритет в кампанията на тази „социална” държавна институция при внасяне на нововъведения, касаещи хората, на които, уж, е създадена в услуга.

Във връзка с горното, Ви молим да:

1. Упражните всичките си правомощия и влияние, за да убедите тези, от които зависи да спрат това безумие.
2. Да изискате експертна проверка на случващото се, тъй като има доста пропуски и недообмислени неща от страна на НОИ.



 


Сходни връзки

СТОТИЦИ СЕМЕЙСТВА ОТ ДОБРИЧ, КОИТО ТРЯБВА ДА ВРЪЩАТ МАЙЧИНСТВО С ГОЛЕМИ ЛИХВИ, ГОТВЯТ ПРОТЕСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди