изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:30 EET
НСОРБ АЛАРМИРА, ЧЕ РАСТЕ ДЕФИЦИТЪТ В ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ    
НовиниДефицитът в общинските бюджети се увеличава се посочва в анализ на финансовото състояние на общинските бюджети през 2010 г.

Той ще бъде обсъден на предстоящата годишна среща на НСОРБ на 7 и 8 юли в Боровец, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова, която е член на управителния съвет на сдружението. 
Анализът сочи, че през миналата година приходите на общините са намалели, без да са отпаднали  законови отговорности на общините. За пръв път от началото на икономическата криза намаляват държавните трансфери за общините. Драстично е занижена целевата субсидия за капиталови разходи. В анализа се посочва, че увеличението на приходите  от местни данъци и такси е резултат в по-голяма степен на по-добър обхват на данъкоплатците, а не на увеличена данъчна тежест. Увеличават се приходите от общински такси, които зависят от решенията на общинските съвети.
Според анализа, се задълбочава тенденцията от 2009 г. за спад на разходите на общините. През 2010 г. намалението е 10 процента спрямо 2009 г., което е два пъти повече в сравнение със занижението през 2009 г. спрямо 2008 г. Общините алармират за увеличаване на дела на разходите за делегираните дейности към общите разходите. За пръв път за последните 5 години разходите за делегирани дейности отбелязват намаление с 86 милиона лв. Критично е и нивото на разходите за инвестиции, се посочва още в документа. Анализът сочи, че в условията на криза общините приоритетно осигуряват средства за работни  заплати, следва обезпечаването на основните социални ангажименти за населението, за сметка на намаляване на разходите за  култура и благоустройство.
 


Сходни връзки

НСОРБ АЛАРМИРА, ЧЕ РАСТЕ ДЕФИЦИТЪТ В ОБЩИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди