изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:31 EEST
Детска епилепсия – родителски съвети    
Здраве При всяко заболяване, в това число и при епилепсия, знаем, че е добре да се спазва диетичен режим и режим на физическата активност. Като майка споделям тези ценни съвети, които съм получила от един софийски лекар невролог-физиолог.



1. Избягвайте пресолената храна – това означава минимално чипсове, солена риба и солено сирене. Клетките (включително мозъчните клетки) набъбват от солта и стават по-лесно възбудими. Следователно много по-вероятно е да се случи епилептичен пристъп.

2. Паралелно с медикаментите е добре детето да приема и витамин B 6 за по-добра усвояемост на лекарствата. За дозата попитайте вашия лекуващ невролог.

3. Опасна е ваксинацията против тетанус. Може да се получи нежелана реакция. Отново попитайте вашия невролог.

4. При ухапване от кърлеж, буболечката трябва да се извади не по-късно от 24 часа, защото може да има опасни последици. Отново попитайте вашия невролог.

5. Осигурете на детето ниска възглавница.

6. Спалното помещение трябва да бъде хладно, включително и през зимата.

7. Забравете горещия душ и вана. Топлите и горещи минерални басейни не са препоръчителни, освен за съвсем кратък престой.

8. Стоенето пред компютъра и телевизора не трябва да надвишава 2 часа на ден на три серии.

9. В летните жеги излизайте само с шапка на главата. Забравете почивката на море през най-топлите месеци. Вместо това планирайте май и септември.

10. Не се препоръчва гледането на заря, пребиваването в детски клуб/дискотека, където е тъмно и има мигащи светлини.

11. При пътуване с лека кола/автобус направете всичко възможно да ограничите гледането през прозореца. Сменяването на гледките, светлините и сенките силно стимулират мозъка и е много вероятно след пътуването детето да получи епилептичен пристъп. Снабдете се с превръзка за пътуване за очите, дръпнете пердето на прозореца или поставете сенници на автомобила.

Мили майки, знам, че не всички лекари ще са съгласни с горните съвети, но смятам, че е добре да бъдем максимално информирани кое може да навреди при диагноза „Епилепсия“. Потърсете консултация и с невролог-физиолог.

http://www.az-jenata.bg

 


Сходни връзки

Детска епилепсия – родителски съвети | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди