изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:59 EEST
Тенчо Попов: Далаверата в ”Белене” е още по-ужасяваща    
НовиниОбщата картина за АЕЦ "Белене" е по-ужасяваща от това, което излезе в медиите от доклада за злоупотреби, предупреди бившият главен секретар на финансовото министерство и зам.-председател на БЕХ Тенчо Попов. За доклада му до премиера се разбра по време на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. В СРС се чува как Попов обяснява в приятелски кръг за "наглото крадене" на "стотици милиони" от проекта.


Вчера прокуратурата образува две дела по доклада му за корупция в НЕК.

Пак вчера бе публикуван доклад на старши одитор Велко Пеев в Български енергиен холдинг (БЕХ) на сайта на гражданския комитет "Не на "Белене".
Според документа към средата на 2009 г. се установява липсата на 117 млн. евро, за които няма счетоводни документи.

Попов обясни днес, че е прочел документа, предаде "Фокус". "Това е едно предварително писмо на одитора до ръководителя на одитния екип от 4 страници. То е резултат на предварителната проверка в НЕК. Докладът, който в средата на октомври предадох на премиера, е над 100 страници и е окончателният доклад от одиторска проверка на трима одитори, назначени с решение на Съвета на директорите на БЕХ", обясни той.
Проверката била назначена, защото докато бил зам.-председател на холдинга от януари до края на октомври 2009 г., нямало нито един документ за одобряване по проекта „Белене”.
Данните, които се съдържат в това писмо, са само една малка част от доклада, който аз предадох, обясни Тенчо Попов.

По думите му, тези 4 страници от доклада на Пеев се отнасят само за два проблема – цената на консултанта и цената на оборудването, което руската страна се е задължила да изкупи обратно.
С този аргумент тя спечели процедурата, както и с аргумента, че площадката на „Белене” не изисква други разходи и може там да бъде построен новият реактор.

"Направихме 110 млн. евро разходи за разбиване на бетона, а от друга страна оборудването, което по първоначална оценка беше 295 млн. евро, в крайна сметка беше продадено за 135 млн. евро, от които са платени 76 млн. евро. Останалата част до 135 млн. са разходи по транспортиране, митническо обслужване, които, кой знае защо, са за сметка на НЕК.
Не само това, но и в момента на проверката счетоводни документи за стойността на тези разход в НЕК нямаше, което означава, че те си работят на взаимно доверие”, обясни Попов.

Следващия път, когато ме арестуват ще ходя с доклада до премиера в джоба си, та белким види свят, коментира още той и се закани да съди България в Страсбург заради ареста му.

За доклада с липсващите 117 млн. евро от АЕЦ „Белене“ съм говорил още през септември 2009 г., коментира по-рано днес енергийният министър Трайчо Трайков, като призна, че злоупотребата е много по-голяма.  http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Тенчо Попов: Далаверата в ”Белене” е още по-ужасяваща | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди