изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:08 EEST
Сайтът на Търговския регистър се срина    
Новини

Търговският регистър в България не работи и никой няма достъп до данните за фирмите, нито пък може да подава документи по интернет, предаде "Дневник". Това признание стои под формата на официално съобщение на сайта на регистъра, което гласи: "Уважаеми клиенти, поради обновяване на системите временно няма да има достъп до портала на Търговския регистър.



Услугите, свързани с регистъра, ще бъдат достъпни в службите по регистрация към Агенцията по вписванията. Извиняваме се за причиненото неудобство!"

Така за първи път от месеци на тежки проблеми с достъпа до Търговския регистър и получаване на съобщение service unavailable стопанисващата го Агенция по вписванията каза на потребителите, че вече няма смисъл дори да опитват да влизат в една от най-важните бази данни в държавата. Колко временно е това - няма информация.

Някои потребители все пак успяват да влязат в главната страница на регистъра, но не и да правят справки.

Досега "обновяването на системите" никога не е довеждало до колапса им. То се правеше планирано в нощта на събота срещу неделя и не засягаше работата на регистъра и възможността на гражданите и бизнеса да правят справки.

Специалистите коментираха, че това само показва, че проблемът не се дължи на обновяване, а на сриването на клъстъра от сървъри, на който се съхраняват всички данни за фирмите в България, както писаха още "Дневник" и "Капитал". Тази ситуация е изключително опасна, тъй като може да доведе до загуба на информация, което е ще е пагубно за отделни бизнеси и за търговския оборот като цяло.

Освен това проверка на "Дневник" установи, че далече не всички служители на Търговския регистър имат достъп до базата с данни. Това е така, тъй като от целия клъстър със сървъри работи само един и той не стига, за да поеме натоварването на всички вътрешни потребители, камо ли на външните.

В разгара на кампанията за подаване на годишни финансови отчети положението се усложнява допълнително, тъй като ще доведе до поредните километрични опашки пред сградите на стопанисващата регистъра Агенция по вписванията. Освен това, ако и този един сървър не издържи, няма да може да се работи дори и на гише.

От Агенцията по вписванията не бяха открити за коментар, а неофициалната информация от Министерството на правосъдието е, че подчиненото им ведомство твърди, че няма опасност от загуба на данни. Преди това обяснението беше, че във връзка с изтичането на крайния срок за подаване на годишни финансови отчети порталът е изключително претоварен. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Сайтът на Търговския регистър се срина | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди