изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:01 EEST
Гласуваме само с ”X” и син химикал    
ПарламентНа изборите наесен ще се гласува единствено със знака "Х", изписан със син химикал. Всеки друг знак и цвят ще прави бюлетината недействителна. Това реши мнозинството в парламента, приемайки на второ четене промени в Изборния кодекс.
По-рано днес, отново след дълги спорове с опозицията, мнозинството прие районните кметове да се назначават и намали спорната уседналост на 4 месеца.

Депутатите гласуваха общо 16 предложения и за други знаци. Всички, които бяха на опозицията, обаче бяха отхвърлени. В края на дебата, Искра Фидосова от ГЕРБ, забравила, че микрофонът е включен, каза на парламентарната шефка Цецка Цачева: „Ох, това е последният член от Студио Х”, предаде "Всеки ден".

Според ГЕРБ и „Атака” основната цел да се въведе изискване да се гласува само с този знак е да се спре контролираният вот. Който е против, иска да контролира вота, особено за малките населени места, заявиха от управляващата партия.

Стоян Иванов от "Атака" показа листче с нарисуван знак "Х", размаха го наляво и надясно и така, по думите му, доказа, че откъдето и да се гледа, все става дума за хикс.

Лютви Местан от ДПС контрира с друго листче, на което бе изрисуван плюс - +. "Това може ли да се приеме за хикс?. Откъде накъде ще искате българският избирател да си играе на диагонали, че то може ръката му да трепери”, възмути се Местан.
„Българският избирател не е глупав и може да направи разлика межу Х и +”, отвърна председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев.
„Българският избирател е много интелигентен, няма да сбърка”, увери и Искра Фидосова.

От ДПС обаче заявиха, че ще сезират Конституционния съд заради задължителния знак, съобщи БТА. По думите му е по-ценно да се улесни избирателя и да има по-голяма представителност на вота и отбеляза, че неотчетеният глас е откраднат. Според него управляващата партия насажда страх с ограничението да се гласува само с този знак.

Красимир Велчев отговори, че трябва да се мисли как да се ликвидира контролираният вот и призова ДПС да спре да гледа на избирателите като на сковани от страх и лишени от собствена воля.
"Не мога да се съглася, че насаждаме страх, трябва да ви кажа, че такава репресия, каквато ДПС упражнява в Кърджали", няма, заяви Велчев.

Мая Манолова от БСП обаче пресметна, че ако се гласува само с един знак, резултатът ще е, че броят на недействителните бюлетини ще е над 10%.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Гласуваме само с ”X” и син химикал | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди