изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:08 EEST
Резултатите от матурите    
ОбразованиеТази година отличните оценки от държавните зрелостни изпити са повече спрямо миналата година, а двойките са по-малко. Това заяви днес министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов на пресконференция в Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/.

Резултатите от матурите могат да се видят на адресът е: http://rezultati.zamaturite.bg където за първа година ще бъдат
публикувани и най-добрите есета от държавните зрелостни изпити.

Броят на явилите се зрелостници тази година е 63 741, което е по-малко от предходни години, каза Евгения Костадинова, началник на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание" в МОМН.

По-висок е процентът отлични оценки по повечето предмети, като тази тенденция е най-силно изразена при чуждите езици, каза Костадинова. Намалели са слабите оценки. Особено впечатление прави географията - ако миналата година над 30 процента от учениците са получили двойки, то сега под 16% са показали слаб резултат, уточни тя.

Тази година експертите от МОМН отчитат по-висок среден успех от държавния зрелостен изпит по български език и литература. Най-високи резултати са показали учениците в София-град, в Стара Загора и в Пловдив, а най-ниски са отчетени в Разград, Търговище и Шумен.

Анализите показват, че слятото, полуслятото писане и главните букви най-често
затрудняват учениците.

Еднакъв е делът - 35% на предпочели да пишат интерпретативно съчинение и също толкова са избрали есе.

С най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература /5,40/ са се представили учениците от профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуствата /4,89/, СОУ /4,52/ и професионалните гимназии /4,09/.

Информацията е на БТА.
 


Сходни връзки

Резултатите от матурите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди