изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 00:10 EEST
Фестивалът за съвременно изкуство „Процес - Пространство” се провежда за 20-ти път    
Култура Точно преди 20 години първият фестивал се проведе в Балчик и от тогава градът е традиционно място, където гостуват поканени от цял свят художници. В годишните програми на фестивала не веднъж е подчертавано, че особената симбиоза между история и съвремие и космополитния характер на Балчик съответства на целите на фестивала. На „Процес - Пространство” са гостували около 400 автора, някои от които са със световно признание, а други са млади, а дори и дебютанти. По този начин тук се обменят опит и знания между автори и генерации и се съпоставят търсения, които в практиката често са далечни като насоки, независимо от нарастващия универсализъм на съвременната култура.

През това двадесетилетие в „Процес - Пространство” са участвали и редица пърформъри, режисьори, музиканти, видеоартисти, както и творци от традиционните видове. Именно за това дискусиите, презентациите и редицата форми на уъркшоп съставят една особена територия на опознаване, която фестивалът предлага. Студенти от НХГ, НБУ, Търновски и Шуменски Университети и т. н. редовно участват в обща работа със професори и изявени автори от страната и чужбина.
Тази година фестивалът среща автори, които са участвали през годините и други, които идват за първи път. Така до своеобразните метафори на фестивала като Тодор Балев, Елена Панайотова, Сашо Стоицов, Гьонул Нюоолу (Турция), Петер Вестман (Швеция), Мойра Жофрион (САЩ) и др., тази година ще застанат Арта Тоци (Албания), Бистра Льошевалие (Франция), Габриела Петрова, Емануела Ковач, Калоян Илиев – Кокимото, Стелиян Стелиянов от България, както и Йоаким Глием (Германия) и др. Отново ще гостува и фестивал „Видеохолика”, който ще представи най-доброто от 2010 от неговата колекция е приоритет на бъдещето. Може да се каже, че проектът „Недовършени творби” по идея на Димитър Грозданов, чието начало сега ще отбележим в Балчик е във връзка с „Изложбената мечта” на фестивала. Проектът започва с три творби на Магда Абазова, която е символ на модерното мислене в нашето съвремие. Този проект цели да се разрастне и да проследи проблема за „недовършената творба” през последните 100 години на българското изкуство.
През месец ноември тази година, в София в галерията на „Шипка” 6 предстои да бъде показана част от колекцията на „Процес - Пространство” и неговата 20 годишна история. Събитието ще бъде съпътствано със съответен каталог.
Основател и традиционен организатор на фестивала и Димитър Грозданов – художник, изкуствовед и личност с принос към различни събития. Той е основател и редактор на списание „Изкуство – Art in Bulgaria”, организатор на „Триенале София”, на десетки пърформънси, симпозиуми, изложби и художествени акции. През месец октомври Димитър Грозданов навършва 60 години, 20 от които са свързани с фестивал „Процес - Пространство”, който е неговото любимо „дете”, както той подчертава.
 


Сходни връзки

Фестивалът за съвременно изкуство „Процес - Пространство” се провежда за 20-ти път | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди