изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-11-26 @ 14:36 EET
Секс скандал в Столичния електротранспорт    
КоментариПоложението в столичния електротранспорт е катастрофално, алармират работещите в него. В същото време шефът на фирмата Евгений Ганчев получава заплата от порядъка на 4000 лева месечно.

Ватманите от Втори трамваен парк в "Красна поляна" са подложени на непрестанен психически и сексуален тормоз от страна на началник „Експлоатация” в депото Живко Бодуров, алармираха самите те пред „Новинар”. Пострадалите помолиха самоличността им да бъде запазена в тайна, тъй като се страхуват от уволнение. Недоволните служители обаче представиха и документи, с които да докажат твърденията си. В писмен сигнал от работния колектив в депото, адресиран до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов и председателя на Комисията по етика Поля Станчева, те посочват, че тормозът продължава вече две години. „Още с встъпването си в длъжност Живко Бодуров започна да се държи арогантно с колектива. Когато началникът на депото инж. Николай Николов отсъстваше поради отпуск, Живко Бодуров го заместваше и тогава започваше да упражнява психически тормоз върху всички работещи, заплашваше безпричинно служителите с уволнение, ако не изпълнят някоя негова прищявка”, пише в писмото.

Въпреки че повечето от работниците във Втори трамваен парк тръпнат от страх пред Бодуров, който буквално коли и беси в депото, две работнички – Мариана Иванова и Михаела Губеранска, са се престрашили и са подали жалби за сексуален тормоз срещу него. Пострадалите жени са изпратили жалбите си до Комисията за защита от дискриминация (КЗД), ръководството на „Столичен електротранспорт” и Софийска районна прокуратура. В момента се очаква становището на КЗД. Една от служителките в администрацията в депото – Красимира Кючукова, пък подава жалба в ръководството на предприятието за упражнен върху нея психически тормоз от страна на Бодуров.

През април тази година шефът на общинското предприятие Евгений Ганчев свиква комисия за изясняване на случая с нередностите от страна на Бодуров. На 19 април комисията запознава Ганчев със своето становище, но до окончателно решение така и не се стига. „Столичен електротранспорт” отказва да отговори на жалбите на двете пострадали жени, въпреки че срокът за отговор отдавна е минал”, пише в груповата жалба на ватманите. Бодуров продължава да е на работа и да е в пряк досег със засегнатите лица. Около 75 човека са се включили досега в подписка за уволнението му.

Редакцията разполага и с официалното становище на дружество „Столичен електротранспорт” по случая, предоставено от пресцентъра на Столичната община. В него се твърди, че комисията, назначена по случая е счела, че „не са налице данни, че с действията си г-н Бодуров е поставил г-жа Иванова и г-жа Губеранска в по-неблагоприятно или по-благоприятно положение в сравнение с другите водачи с оглед дисциплинарни наказание и извънреден труд. Комисията не е могла да прецени дали са налице данни за съзнателно нежелано поведение спрямо тях, базирано на признака "пол" и лична връзка, изразено словесно и с конклудентни действия, с което се накърнява достойнството им и се създава враждебна, обидна, унизителна и застрашителна среда, както и действия, целящи принуда към подобно поведение”.

В груповата жалба на работниците пише още, че Бодуров „умишлено парадира с роднинската си връзка с Янко Цанев, бивш член в борда на директорите на „Столичен Електротранспорт”, настоящ заместник директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и ръководител в направление „Инфраструктура” към ЦГМ.” Бодуров дори си позволява да изтъква „Имам вуйчо владика и каквото кажа аз – това става”. Работниците в депото са склонни да вярват на думите му, понеже Бодуров назначава свои хора на ключови позиции без това изобщо да влиза в неговите правомощия. Като началник „Експлоатация” той няма право да наема хора, но въпреки това, докато началникът на парка е в отпуск, той взима на работа лицето Ася Атанасова. Атанасова е назначена на длъжността „Организатор по експлоатационните въпроси – нарядчик”. За длъжността, която заема тя би трябвало да получава месечни възнаграждение от 560 лв., но вместо това тя се разписва срещу ватманска заплата от 760 лв. Ватманите твърдят, че нейната диплома за средно образование е фалшива и тя изобщо няма право да работи в трамвайното депо. От груповата им жалба става ясно още, че „Атанасова е назначена фиктивно като нарядчик, не спазва установеното работно време, системно закъснява за работа и си тръгва когато поиска. Оказва се, че Атанасова изобщо не изготвя графиците на ватманите, за което е наета, а те се правят от Бодуров без това да влиза в неговите задължения. Така определени близки до него лица си докарват заплати от хилядарка и нагоре, понеже той разпределя графика им така, че те да успеят да изработят поне 50 часа извънредно на месец, докато останалите не могат да изпълнят месечните си часове по норматив и се налага да почиват по-малко, за да се впишат в месечния си план. Както обясниха жалващите се, при извънреден труд над 40 часа, месечното възнаграждение се умножава по 110%. Така разликата в заплащането на различните служители е от порядъка на 400 лв.

Никой на нарушава правата на работниците в „Столичен електротранспорт”, заяви пред „Новинар” шефът на дружеството Евгений Ганчев. Той подчерта, че фирмата работи съвместно с транспортните синдикати, които постоянно следят за нередности. Ганчев добави, че по искане на ръководството на предприятието е назначена специална комисия, която съвместно със синдикатите е извършила проверка на случая във Втори трамваен парк. В момента се очаква становището на съда и ако вината на г-н Бодуров бъде доказана, той ще бъде отстранен от своя пост, увери той.


-------------


Ватманите от Втори трамваен парк в кв. „Красна поляна” се оплакаха още, че от няколко месеца са им спрени бонусите. „Става дума за суми от порядъка на 80 – 100 лв., но те са важни за нас”, коментираха те. В същото време обаче изпълнителният директор на предприятието Евгений Ганчев получава заплата от около 4000 лв.. Недоволните твърдят, че по тяхна неофициална информация Ганчев продължава да изплаща тримесечни бонуси на служителите от администрацията си.
Пред „Новинар” Ганчев обясни, че никой не задължава дружеството да изплаща подобни суми. В Колективния трудов договор на общинските транспортни фирми е записано, че изплащането на подобни компенсации „зависи от възможностите на дружеството”. В момента се намираме в криза, не е моментът да говорим за бонуси, изтъкна той. Очевидно обаче кризата засяга само запратите на работниците, но не и неговата собствена и тази на администрацията му.

http://novinar.bg

 


Сходни връзки

Секс скандал в Столичния електротранспорт | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди