изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:24 EET
ФЕНОМЕН ЛИ Е ФОРМИРАНЕТО НА ПЛОДОВЕ С ФОРМАТА НА БОБ ПРИ СЛИВИТЕ    
Земеделие Както беше съобщено от в-к Нова добруджанска трибуна голяма част от джанките в Добрич и Добричка област формираха плодове с формата на бобови зърна. Предположенията за този „феномен” са различни, от влияние на радиацията до опрашване на дърветата от други видове. Каква е истината и има ли научно обяснение?

 

 

 

 

            Джанките, както и другите видове сливи се нападат от различни болести чиято проява се определя до голяма степен от климатичните условия. Такъв е случаят и с болестта мехурка по сливите, която се причинява от фитопатогенната аскомицетна гъба Taphrina pruni. Симптомите на болестта обхващат основно плодовете, които се разрастват силно на дължина, но са сплеснати и имат светъл цвят. При разрез, нападнатите плодове нямат костилка. В по-късна фаза плодовете имат костилка, но тя е силно деформирана и напукана. Болестта се наблюдава в отделни години, когато зимата е мека и влажна, а пролетта е студена с чести валежи. Заболяването не е ново за района на Добруджа, но в продължения на десет и повече години не е придобивало толкова масов характер като тази година, поради което гражданите са озадачени. Климатичните условия през 2010 г. бяха благоприятни за развитието на болестта, което даде възможност за натрупване на голямо количество зараза по дърветата. Студената и влажна пролет тази година благоприятства развитието на болестта, а това от своя страна доведе до увеличаване размерът на нападнатите плодове.

            Борбата с мехурката по сливите е преди всичко превантивна и се изразява в зимно третиране на дърветата с 2% бордолезов разтвор, както и ранно пролетно (преди разпукване на пъпките) третиране с препарати на база тирам (Тирам 80ВП) или дифеноконазол (СКОР 250 ЕК). Извеждане на борба с болестта през вегетацията не се препоръчва, тъй като заразяването на цветовете се осъществява още при разпукване на пъпките.

 

Доц. д-р Иван Киряков

Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево

 


Сходни връзки

ФЕНОМЕН ЛИ Е ФОРМИРАНЕТО НА ПЛОДОВЕ С ФОРМАТА НА БОБ ПРИ СЛИВИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди