изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-02 @ 02:44 EEST
Съдът отмени национализацията на пенсионни средства    
Ред и сигурностКонституционният съд обяви за противоконституционно прехвърлянето на вноските от частните пенсионни фондове към НОИ на работниците първа и втора категория труд. КС е взел това решение още на 31 май, става ясно от неговата интернет страница.

Отмененият параграф 4а от Преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигурягаве (КСО) урежда “средствата на индивидуалните партиди, налични към 1 януари 2011 г., на жените, родени от 1 януари 1955 г. до 31 декември 1959 г. включително, и мъжете, родени от 1 януари 1952 г. до 31 декември 1959 г. включително, които до 31 декември 2010 г. са осигурени в професионален пенсионен фонд, да се прехвърлят към НОИ".

Става дума за около 70 млн. лв., които бяха прехвърлени в началото на тази година. Не е ясно какво ще стане с тях и дали ефектът от отмяната ще действа занапред. Идеята беше НОИ да осигури сумите за ранно пенсиониране на тези, на които това предстои до 2014 г., а след 2015 г. само частните фондове трябваше да изплащат пенсиите на работещите при тежки условия.

Съдът бе сезиран от 52 депутати заради това, че въпросният текст нарушава неприкосновеността на частната собственост. Според тях от момента на прехвърляне на средствата от индивидуалните партиди в професионален пенсионен фонд във фонд “Пенсии” на ДОО осигурените лица губят личните си права върху средствата, изразяващи се в правото да ги управляват, както и някои осигурителни права, каквото е правото да получават еднократно до 50% от натрупаните средства по индивидуалната партида при пожизнено намалена работоспособност над 70,99 на сто.  

Съдът е приел, че с решението не само се нарушават правата на осигурените, но също така се надхвърлят и границите на допустимото държавно регулиране на пенсионноосигурителните дружества. Освен това  спорният параграф 4а създава несигурност за пенсионноосигурителните дружества и очаквания за възможни други промени в тази насока, което нарушава принципа на закрила на инвестициите, смятат магистратите. http://www.burgasnovinite.bg

 


Сходни връзки

Съдът отмени национализацията на пенсионни средства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди