изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:07 EEST
Кунева се обяви за кандидат на ”мнозинството на промяната”    
Политика   Бившият премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски дойде на официалното представяне на кандидатурата за президент на Меглена Кунева, издигната от инициативен комитет. Тя вече декларира, че ще бъде независим кандидат, но от партията обявиха подкрепата си. Представянето, организирано в хотел "Радисън" в София, започна с националния химн, съобщи БТА. 

Инициативният комитет, който издига бившия еврокомисар, се състои от 53 души, сред които хора на изкуството и политици. Най-известните имена са артистите Чочо Попйорданов, Йоана Буковска и Иван Радоев, кинорежисьорката Иглика Трифонова, скулпторът Георги Чапкънов, певците Мариана Попова, Дони и Коцето Калки, волейболистът Пламен Константинов, бившите министри Николай Василев и Даниел Вълчев, ексшефът на Народното събрание проф. Огнян Герджиков, Борислав Цеков от Института за модерна политика, председателят на Българския пациентски форум Теодора Захариева.

Те заявиха, че искат друга България - "на онези, които вярват в здравия разум, а не в измамната илюзия за силната ръка", предаде "Фокус".

"България се отдалечава от Европа, защото духом се връща в миналото си. Тук съм, за да свикам мнозинството на промяната. Днес обявявам кандидатурата си за президент на Република България", заяви самата Кунева.
По думите й предстоящите избори ще са референдум за курса на България. Президентската й платформа е готова и ще бъде публикувана и по нея ще започнат обсъждания до 10 дни.

"Виждам възможност за промяна и президентската институция е мястото, откъдето мога да я ръководя. Искам хората да знаят, че имат своя надпартиен кандидат. Не търся партийна подкрепа, не поемам партийни ангажименти и не изразявам волята на лобита. Партиите правят политика, а народът – държавника. Държавният глава е обединител на нацията и е лидер, като върви начело, а не като издава заповеди отгоре”, добави Кунева.

Тя заяви, че нейни опоненти на изборите ще са спрените реформи, липсата на подкрепа за образованието и културата, липсата на надежди.
„Ако се стигне до втори тур, ще постъпя така: нека гражданите, членовете на партиите и симпатизантите, да решат кого да подкрепят", добави бившият еврокомисар.

„Ще търся мнението и идеите на хората, за да допишем заедно националните приоритети. Преди 6 месеца тръгнах с няколко граждански организации, за да говоря с хората в страната. Видях обезверени лица, хората казваха: не живеем добре, опитваме се да правим бизнес, но бюрокрацията е по-голяма от нас, не намираме причини да поискаме децата ни да останат в България. Децата ни бягат в мечтите си, ние бягаме в гнева си. На грешен път сме”, каза още тя.

Кунева обяви, че планира да организира дискусии за подобряване на бизнессредата и смята да налага вето върху всеки закон, който въвежда регулаторни режими, нарушава правата на потребителите и толерира монополите.

"Трябва да постигнем целта за въвеждане на пакт за финансова стабилност. Ако има съгласие между политическите партии, бизнесът и гражданите, това може да се постигне и без промяна в Конституцията. Не искаме ли да имаме 3% във всеки бюджет за образование и културата. Конституцията е последно оръжие", каза още тя по повод идеята за фискален борд.
Кунева смята още, че трябва да има дебат относно плоския данък. Тя посочи, че ще търси мнението на специалистите относно него.
„Към момента ми се струва, че той носи успех на България”, каза тя.

„За АЕЦ „Белене” трябва да има яснота кой го строи, как и колко струва, как попада в общата схема на българската енергетика, какви са възможностите за енергийна ефективност. Задължително е да имаме европейски инвеститор, защото за мен Европа значи сигурност”, отговори Кунева за спорния проект.

Няколко дни преди представянето си, Кунева участва в "Шоуто на Слави", в което представи част от платформата си. По повод финансирането на кампанията й тогава заяви: "Идеалът за кампания за мен е този на Обама. Събра малки дарения; не само по интернет, може и по пощата, защото аз не искам да завися от никого, искам да завися само от хората.
Кунева изтъкна, че би инициирала референдум, като смята мажоритарността за добра тема. Освен това обяви, че е 100% за електронното гласуване.

Реакции
„Меглена Кунева най-вече е човек, запазила е човешкото в себе си и в политиката е правилно това да го има”, коментира днес Симеон Сакскобургготски.
Попитан кои партии биха подкрепили бившия еврокомисар, той отговори: „Не съм гадач”. И призова да не се търсят интриги и да не се създават "някакви интересни игрички".

"Меглена Кунева е кандидат на тройната коалиция. Тя е толкова силна, колкото силна е тройната коалиция," заяви обаче по-рано днес лидерът на ДСБ Иван Костов. Според него това ще се докаже, когато се види кой на практика стои зад първия български еврокомисар.

В събота, запитан дали БСП ще подкрепи Кунева, лидерът на БСП Сергей Станишев, за когото се твърди, че клони към този вариант, обаче отрече с думите, че партията не може да бъде организация, която да осигурява на някого успех. Той обаче изтъкна, че тя е добра и сериозна кандидатура, а това едно от условията ГЕРБ да не постигнат своя резултат.  http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Кунева се обяви за кандидат на ”мнозинството на промяната” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди