изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:45 EEST
Прокуратурата проверява извинени отсъствия на ученици    
ОбразованиеРайонната прокуратура в Асеновград е образувала проверки за това с какви документи се извиняват отсъствията на учениците в града, предаде БНТ. Прокурорите са иззели от учебните заведения дневници и документи, удостоверяващи причините за липсата на децата от клас. Оказало се, че има ученици с над 200 извинени отсъствия от училище с медицински бележки. Децата от средното общообразователно училище "Свети княз Борис Първи" в града признаха, че търговията с бележки върви с нарастващи темпове през тази година. Заради финансовата криза цената на документите паднала до левче бройката.

Анкета сред учениците:
- Ти чувал ли си за такива случаи, в които се купуват бележки?
- Да чувал съм..
- Печати имат ли?
- Нямат! Имат! Да, да, на различни доктори.
- Пише ли от кой лекар е?
- От какъвто лекар искаш, оттам.
- Имаш право на избор?
- Да.

Преподаватели признават, че нарочна комисия със заповед на прокуратурата е прибрала документите за деца, които не са били в училище повече от месец през тази учебна година, но спестиха да съобщят дали броят им е внушителен.

"Има ученици, които са хронично болни, които са активно спортуващи, те имат повече извинени отсъствия, но не мисля, че това са бягства", коментира Петър Шиков - директор на СОУ "Св. Княз Борис І" - Асеновград.

За да се ограничат измамите има разпореждане на инспектората по образованието на класния ръководител да се представят и амбулаторните листове от прегледите на лекарите.
"Редно е да изискат и амбулаторния лист и аз съм убедена, че това се прави, защото и джипитата не бива да издават фалшиви бележки", смята Павлинка Кацарова - Инспекторат по образованието - Пловдив.

От прокуратурата още не са готови с материалите от проверката, но обещаха дo дни да оповестят данните за това дали има търговия с ценните документи. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Прокуратурата проверява извинени отсъствия на ученици | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди