изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:21 EEST
ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБЪРНА: Опозицията зрелищно изхвърли от властта социалистите в Португалия    
По светаИзбирателите в Португалия наказаха неочаквано сурово управлявалите шест години социалисти за тежката икономическа криза, която принуди страната да потърси помощ към МВФ и ЕС в размер на 78 млрд. евро в замяна на обещания за строги икономии и болезнени реформи. Дясноцентристката Социалдемократическа партия спечели в убедителна победа на парламентарните избори в неделя, която се очаква да сложи край на политическата несигурност от март насам.





При почти 100% преброени бюлетини социалдемократите печелят 105 места, или 39% от гласовете, а техният традиционен партньор в управлението - "Народната партия", получава 24 в 230-местния парламент. Това ще осигури силно парламентарно мнозинство на следващото правителство. Социалистите ще разполагат със 73 места.

Лидерът им и премиер на страната Жозе Сократиш пое отговорността за загубата и обяви, че напуска поста си в партията.

Португалия е третата страна от еврозоната, прибегнала до външна помощ за справяне с кризата, след Гърция и Ирландия, след като опозицията не подкрепи предложените от социалистите мерки за излизане от кризата.

През май Лисабон получи обещание за десетки милиарди евро помощ в замяна на обещание за три години да намали бюджетния дефицит от 9.1% на 3%. Цената са болезнени реформи, като повишаване на данъците и съкращаване на разходите на фона на продължаваща рецесия и най-високата от три десетилетия безработица.

"Ще направя всичко да гарантирам на тези, които ни гледат отвън, че Португалия няма да бъде тежест за другите държави, които ни дадоха назаем средствата, необходими ни, за да изпълним ангажиментите и отговорностите си", каза лидерът на социалдемократите и най-вероятен следващ премиер Педру Пасош Коелю.

Той заяви, че се надява Португалия отново да спечели доверието на пазарите - ключов фактор за икономическото възстановяване на страната.

Анализаторите очакват едно стабилно правителство да бъде добре посрещнато от пазарите и инвеститорите.

Мениджър и новатор

Политик без опит на висш държавнически пост, доскорошен бизнесмен на предимно дискретни позиции в малко известни фирми. Това е човекът, който португалците избраха в неделя да поеме управлението на една от най-закъсалите страни в еврозоната и усвояването на 78 млрд. евро помощ от МВФ и ЕС. От представянето му ще зависи и решаването на дълговата криза в Европа.

Педру Пасош Коелю (46-годишен) е обвиняван най-вече в неподготвеност за отговорната роля.

Той отговаря, че Тони Блеър и Дейвид Камерън също не са имали стаж на държавнически управленски постове, преди да станат премиери. Привържениците му изтъкват неговата пестеливост и опит в бизнеса като много подходящи за прилагане на строгите икономически мерки, необходими за отпускане на международната помощ.

Политическите анализатори са раздвоени - за едни той е прекалено дефанзивен, склонен да се оправдава с дълги речи, а за други е нова и честна фигура в политиката. Роден в провинциално семейство на лекари, Коелю израства в Ангола, а настоящата му съпруга е психотерапевт от Гвинея-Бисау. На 14 години влиза в младежкото движение на социалдемократите и бързо се издига до негов лидер.

През 1991 г. става депутат, но впоследствие влиза в кметската управа на Амадора (край Лисабон), губи избори за кмет и се оттегля от политиката, като става директор на холдинговата компания "Фоментинвест" и чете лекции по икономика. Завръща се през 2008 г. с кандидатурата си за лидер на социалдемократите, която успява през 2010 г.

http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

ПАЛАЧИНКАТА СЕ ОБЪРНА: Опозицията зрелищно изхвърли от властта социалистите в Португалия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди