изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:06 EEST
Университетите ще могат сами да определят цената на магистратурите    
ОбразованиеУниверситетите ще могат сами да определят цената на магистратурите. Това ще стане с отпадането на ограничението за платеното обучение за тази степен. Това са част от промените в закона за висше образование, представени от ресорния министър Сергей Игнатова пред депутати и ректори. На дискусията присъстваха премиерът Бойко Борисов и министъра на финансите Симеон Дянков.


По време на дискусията Борисов се прояви като модератор, записваше си предложения и призова участниците, "за да се пести време" да се пропускат официалните обръщения: "всички се познаваме и щом сме тук, значи се уважаваме, така че давайте". Докато министър Игнатов отговаряше на въпрос, Борисо му взе мобилният телефон от ръцете и го сложи в джоба си. След като Игнатов, погледна, премиерът му каза: "да не се разсейваш".

Освен това висшите училища ще имат правото сами да признават дипломите за предходно образование при прием на студенти.  Предвижда се още университетите да могат да се сдружават с висши училища в България и чужбина - така нареченото право на франчайз. Засега обаче няма данни кои университети биха се сляли.

Част от тези промени ще засегнат най-вече приемът на чуждестранни студенти. Идеята те да се увеличат, за да "може да ги продаваме" беше предложена от Борисов в средата на май. Според него държавата трябва да преценява "кое, кога и как да бъде дотирано". Още тогава Игнатов обеща в началото на юни да има промени, с които да се гарантира по-лесен прием на студенти от чужбина.

Според Дянков предложенията за промени в Закона за висшето образование ще позволят на страната да има по-добре квалифицирана работна ръка и ще привлече студенти от други страни. "Повишаването на интереса на чуждестранни студенти е част от предпоставките за привличане на потенциални чуждестранни инвеститори в България от средите на хора, учили и опознали България. От друга страна
това ще осигури по-добър финансов ресурс на висшите училища да разработват образователната и научната си дейност", заяви още Дянков.

"В която и да е държава, когато се попитат големите чуждестранни инвеститори кое е най- важно при решението им да инвестират в определена държава, те посочват - ниските данъци, стабилната фискална политика, добрата инфраструктура и образованието, и квалифицираната работна ръка". Според него "имаме първото, за второто се работи страшно много, а за третото се правят стъпки".

Борисов заяви, че привличането на чуждестранни студенти е невероятна реклама за страната и влияние в страните, откъдето идват кандидатите. "Докато са в България плащат квартири, услуги....доста от вас вдигнаха и заплатите на преподавателите, за да ги задържат. Така се вдига и равнището на живот", заяви още Борисов. http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Университетите ще могат сами да определят цената на магистратурите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди