изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:46 EEST
Електоратът на ГЕРБ се стабилизира    
Общество Разликата между ГЕРБ и БСП е стигнала 5%, сочат данните от последното национално представително изследване на “Галъп”. То е проведено между 26 май и 2 юни 2011 г. сред 1000 души. Според представените ден по-рано данни на “Алфа рисърч” разликата между двете партии е 7% (24,4% на 17,5%). 26 на сто от българите биха гласували за управляващата партия. След резкия спад на проценти през март през последните три месеца има задържане на едни нива и може да се говори за стабилизация на електората на ГЕРБ, обясни Първан Симеонов от “Галъп”. Продължава и мобилизацията на електората на БСП - соцпартията има ръст от близо 3% за месец.

С 5% по-малко през юни са хората, които казват, че няма да гласуват - знак, че постепенно навлизаме в предизборна ситуация.

Повече хора вярват в партиите, отколкото са склонни да гласуват за тях. 31% имат доверие на ГЕРБ, 24% на БСП, 8% на “Синята коалиция” и 8% на “Атака”, ВМРО и ДПС са с по 7%. Отделно доверие на ДСБ и на СДС имат по 6% от анкетираните.

За първи път от януари 2006 г. недоверието (44%) към Бойко Борисов надхвърля доверието (38%). Миналия месец стойностите им бяха почти изравнени - 40% : 39%, в минимална полза на положителните оценки. За изминалото време не се е случило нищо специфично различно. Борисов е лицето на това управление, рейтингът му е резултат от общия ефект от критичността към властта, обясни Марчела Абрашева от “Галъп”.

В обществото няма нагласи за предсрочни избори. Все повече хора обаче са критични към управлението като цяло. За 24 на сто то се представя по-скоро добре. Според 47% обаче се справя зле - отчасти или изцяло. През юни над половината от българите (52%) са убедени, че правителството на ГЕРБ не може да овладее икономическата криза. Преди година песимистите са били доста по-малко - 34%.

“Увеличаването на пенсиите и на минималната заплата няма да стопли отношението към управлението. Досега всички правителства са го правели, но не съм видяла това да промени нагласите на хората”, смята Марчела Абрашева.

Няма промяна обаче в отношението към кабинета. Доверие му имат 27% от хората (26% през май). Най-харесваната институция е армията (44%), с по 36% следват полицията и президентът. В дъното са съдът (15%) и парламентът (16%).

57 на сто от българите са на мнение, че Борисов не трябва да се кандидатира за президент, според 17% това ще е по-добрият вариант за страната. Не могат да преценят 26%. Ден по-рано от “Алфа рисърч” отчетоха, че за 60% от българите кандидатирането на премиера за президент ще е бягство от отговорностите му.

От “Галъп” са тествали и няколко хипотетични варианта за втори тур. Ако той е между Борисов и Меглена Кунева, премиерът печели с 10% преднина. Ако е Кунева - Росен Плевнелиев, завършва реми. Ако една срещу друга се изправят Кунева и Йорданка Фандъкова, процентите за бившата еврокомисарка са двойно повече. Няма безспорен кандидат на ГЕРБ - дори и Борисов, който онзи ден заяви,че няма да участва, е изводът на социолозите от “Галъп”. http://www.trud.bg


 


Сходни връзки

Електоратът на ГЕРБ се стабилизира | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди