изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:11 EEST
ЦЕЛТА НИ Е ДА НАМЕРИМ ПРАВИЛНИЯ ПОДХОД КЪМ ВСЕКИ УЧЕНИК    
Интервюта

Пред НДТ Светла Иванова - директор на Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество "Райко Цончев" в Добрич



 

- Бихте ли представила накратко гимназия "Райко Цончев". От колко години съществува и успя ли вече да се утвърди в образователната система на Добрич?

- Частна профилирана гимназия по туризъм и предприемачество ”Райко Цончев” е създадена и получава лиценз от Министерството на образованието и науката за осъществяване на образователна дейност със Заповед No РД – 14 – 238/17.07.2007 година. Училището има право да обучава ученици с прием след завършен 7 клас, да издава свидетелство за основно образование и диплома за средно образование. Смятам, че въпреки краткото си съществуване - през месец юли ще се навършат 4 години от създаването на училището, то се е утвърдило като образователна институция, заслужаваща доверието на родители и ученици. Обучението, което предлагаме, съчетава изискванията и традициите на образователната система в България с високите стандарти и цели на съвременното европейско образование. Красноречив е фактът, че тази година завърши първият випуск на ЧПГТП ”Райко Цончев”-випуск 2011. Тези млади хора и техните родители, доверили се на първото частно средно училище в  Добрич, не останаха разочаровани в своите желания и цели. Гордеем се и се радваме заедно с тях за успешното завършване на средното им образование. Съпричастни сме с тяхната радост, че трима от тях са приети в престижни европейски университети и ще продължат висшето си образование в чужбина. Вярваме, че и останалите ни зрелостници също ще продължат образованието си в избраните от тях висши учебни заведения.

 

- Като че ли, все още има недоверие към частните училища? Как го преодолявате?

- В последно време с внимание и интерес родители и ученици подхождат към нашето училище. Интересът, който предизвиква то, се основава не само на качественото образованието, което предлагаме, екипа от професионални преподаватели и лектори, но и поради факта, че на всеки наш ученик се дава възможност да се изяви в области, в които той проявява интерес, в извънкласни дейности, доброволчески инициативи, социална дейност. Не на последно място е и възможността всеки наш ученик да пътува в чужбина поне веднъж по време на обучението си, като участник в различни европейски проекти, по които работи гимназията. Показателен е и фактът, че имаме родители, които са се доверили на нашето училище и двете им деца се обучават при нас. Това красноречиво говори за това, че сме оправдали доверието им.

 

- Какви са основните цели, които си поставяте като директор?

- Да се осигури качествено и съвременно образование на нашите ученици в унисон с държавните образователни изисквания. Създаването на приятна атмосфера за работа както за нашите ученици, така и за преподавателския екип.

Да формираме у нашите ученици ценностна система в адекватна социална среда, подпомагаща по-леката им адаптация в бързо променящото се общество. Да им помогнем  да се изградят като личности, притежаващи умението да правят осъзнати избори, да отстояват етичните принципи, да са толерантни,  да ги възпитаме в родолюбив дух и национално достойнство, съхраняващи българските традиции в контекста на междукултурното разбирателство.  Да възпитаваме у нашите ученици чувство за съпричастност и желание за благотворителност, следвайки думите и делата на патрона на гимназията, г-н Райко Цончев:  „Не бъди немилостив към бедни и сироти: когато имаш много, много им отделяй, а когато малко, малко давай, но винаги прави това от чисто сърце и драга воля.”

 

- На какви принципи залагате при работата с учениците и по отношение на приобщаването им към училището?

- Постоянен контакт и индивидуален подход към всеки наш ученик, което може да се осъществи поради факта, че учениците са малко на брой в паралелка. Личният контакт между родители, класни ръководители и ръководство и съвместното сътрудничество с цел подобряване на  учебно – възпитателния процес  и разработването и реализирането на различни инициативи от обществен и социален характер, полезни не само за нашите ученици и с обществено значение.

 

- По какви проекти работите?

 - През 2008 г. ученици от гимназията вземат участие в мобилност по програмата „Леонардо да Винчи”, където в продължение на един месец работят в областа на туризма в гр.Севиля, Испания, на тема „Технологични иновации в туризма”, придобивайки практически знания и умения в областта на туризма и развивайки своите комуникативни способности в интеркултурна среда. След това участие учениците получат и своите сертификати „Европас мобилност”.

От 2010 година нашата гимназия е партньор в световен проект, иницииран от организация във Финландия. Ежегодно - през май и септември, ученици от нашата гимназия засаждат дървета и стават част от голямото семейството, включвайки се в световния ден на екологично равновесие. От 2010 година гимназията работи по проекти като партньор по програмата eTwinning. Миналата година заедно с 4 държави - Турция, Португалия, Румъния и Словения, спечелихме проект по програма Коменски – многостранно партньорство. Досега по проекта са осъществени мобилности до Адана, Турция, през месец октомври 2010 година, където четирима ученици и двама преподаватели взеха участие в първата работна среща по проекта. През месец февруари тази година домакин на втората работна среща бе Португалия, и в частност средното училище в гр. Каштро Дъир. В тази работна среща от наша страна взеха участие 6 ученици с двама ръководители.

През месец март 2011 година 24 ученици от нашето училище с двама преподаватели взеха участие по програма „Евроскола” в сесия на Европарламента в Страсбург, където заедно със свои връстници от 19 държави членки на Европейския съюз участваха в пленарно заседание, обсъждайки важни проблеми  и изказвайки своето виждане за решаването им. Щастливи сме, че една от нашите ученички спечели купа в играта, организирана от програмата „Евроскола”.

През месец май в Добрич беше поредната среща по проекта. Нашата гимназия посрещна 26 ученици и 14 колеги от 4-те държави. Сред гостите бяха и директорите на Турско начално училище и на Румънско средно училище. На този етап от развитието на проекта сме реализирали целите, които сме си поставили като създаване на уебсайт, книжки след всяка мобилност с интерсни факти от съответната държава и училище. Предстои ни публикуването на книжка с наградените есета от 4 –те етапа на от състезанието между 5- те училища.

 

- В какви специалности е приемът за новата учебна година?

- За новата учебна година приема ще се осъществи в два технологични профила – туризъм и предприемачество. Като основен профилиращ предмет и за двете специалности е разширеното изучаване на английски език в подготвителна година, когато учениците са в 8-ми клас. Всеки новопостъпил ученик ползва стипендия, покриваща половината от таксата за обучение. Тази стипендия се дава на всеки до края на обучението при условие, че има успех не по-нисък от 4.00. Броят на часовете по английски език е 20 часа . Този предмет продължава да се изучава през целия период на обучението и не случайно е основен профилиращ, защото когато учениците са 10, 11 и 12 клас те изучават определени предмети на английски език. Училището разполага с необходимите квалифицирани преподаватели, които да осъществяват това профилирано обучение. При нас може да се кандидатства и след завършен 8, 9 или 10 клас като кандидатите трябва да положат необходимите приравнителни изпити според учебния план на гимназията.

 

- Каква, според Вас, е точната рецепта младите хора да бъдат заинтригувани от учебния процес, да възприемат училището и ученето като нещо приятно, а не като досада?

- Трудно бих се ангажирала с даването на такава рецепта. Всеки един ученик е индивидуална личност със съответните възможности и желания. Нашата цел е да намерим правилния подход към него и да му дадем възможност да разгърне своите способности, да участва в учебно–възпитателния процес в рамките на неговата компетентност. Да го научим да изказва своето мнение, ако може да инициира събитие или концерт с благородна цел. В нашето училище даваме възможност на учениците да презентират своите познания по дадена тема от преподавателя, да застанат на тяхното място и да поемат отговорността те бъдат обучители.


- Развивате и благотворителна дейност. Бихте ли ни разказала за нея.
- В навечерието на Коледа през 2009 г. учениците инициираха голям благотворителен концерт на тема „Българската Коледа” в който се включиха не само възпитаниците на гимназията, но и техните родители и граждани от града. В концерта взеха участие и различни танцови състави и духовият оркестър на Добрич. Събраната сума в размер на 1344 лв. бе изпратена на благотворителната инициатива „Българската Коледа”. За тази своя благотворителна кауза възпитаниците на ПГТП ”Райко Цончев” получиха поздравителен адрес и плакет от Президента г-н Георги Първанов, както и от администрацията на Министерски съвет.

През миналата учебна година бе създаден доброволчески клуб „Freedom”, чиято цел е да организира благотворителни инициативи и мероприятия в помощ на социално слаби и възрастни хора, както и всякакви доброволчески инициативи на местно и регионално равнище. Тази година инциатори и основни участници в проекта „Купи и подари” бяха ученици от нашата гимназия. В продължение на два дни те бяха в магазин „Кауфланд”, за да разпространят идеята на Ротари клуб София, за подпомагане на децата от SOS – детски селища и да съберат продукти, закупени и дарени от добричките граждани.

 

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

Снимки Любен ЖЕЛЯЗКОВ и личен архив

 

 

 


Сходни връзки

ЦЕЛТА НИ Е ДА НАМЕРИМ ПРАВИЛНИЯ ПОДХОД КЪМ ВСЕКИ УЧЕНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди