изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:38 EEST
Сирийската армия предприе мащабна операция, стотици сирийци бягат през границата с Турция    
По светаДамаск. Сирийската държавна телевизия съобщи, че армията провежда операция по възстановяване на сигурността в северния град Джиср ал Шугур в близост до турската граница.
Според съобщението на сирийската телевизия военнослужещите са изпратени, за да си върнат контрола върху града по молба на местните жители, които са поискали армията да арестува „въоръжените бандитски групировки”. От своя страна местните жители съобщиха, че лоялните на властите военни сили са атакували военнослужещите, които са дезертирали след като са отказали да стрелят по цивилни граждани по време на продемократичните протести през миналата седмица.



Очевидци съобщават, че военнослужещи и танкове са струпани в околностите на града, но по-голямата част от жителите са напуснали Джиср ал Шугур преди началото на военната операция.
Междувременно правозащитни организации обявиха, че най-малко 1100 души са убити от началото на протестите в Сирия през март. Арестувани са над 10 000 души.
Турция обмисля създаването на буферна зона на границата си със Сирия, ако стотици хиляди сирийци решат да избягат заради безредиците в родината си.
Близо 3000 сирийци вече потърсиха убежище в Южна Турция, опасявайки се от прояви на насилие. Днес сирийската армия започна мащабна операция в района на граничния град Джиср ал Шугур.
Представители на турското външно министерство посочват, че сред обсъжданите сценарии е създаването на буферна зона, ако стотици хиляди сирийци поискат убежище в Турция, съобщава вестник „Хюриет”.
В четвъртък турският премиер Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Турция няма да затваря границите си за хората от Сирия.
„Не можем да затворим вратите си за тези хора, които бягат, за да спасят живота си. Но колко дълго може да продължи това? Турция не може да подкрепи Сирия, когато вижда всичко това”, каза Ердоган.
Въпреки кървавата разправа с демонстрантите, протестните акции в Сирия продължават.
Сирийските сили за сигурност са убили двама души в южния град Дараа. Междувременно десетки хиляди души се включиха в антиправителствени демонстрации в цялата страна.
В Северна Сирия над 8000 души се включиха в протестни акции след петъчните молитви с искания за политически реформи. Демонстрациите са и в знак на солидарност с жителите на обградения от армията град Джиср ал Шугур.
Силите за сигурност са открили стрелба и по демонстрантите в град Хомс, северно от Дамаск.
Около 7000 души са се събрали на централния площад „Ал Аси” в Хама.
По-рано генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен осъди жестоките действия на сирийските власти, но изключи възможността за провеждането на операция на Алианса в страната.
Москва призова международната общност да се даде време на правителството на Сирия за провеждането на реформи.
В изявление на руското министерство на външните работи се посочва, че Русия е категорично против приемането на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия. Отбелязва се, че ситуацията в близкоизточната страна не носи опасност за сигурността по света.
 


Сходни връзки

Сирийската армия предприе мащабна операция, стотици сирийци бягат през границата с Турция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди