изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:17 EEST
КНСБ С КАМПАНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА    
НовиниПрезидентът на синдиката посети Добруджански земеделски институт и шивашка фирма в Тервел

В петък бе представена националната кампания на КНСБ, която има за цел да защити трудовите, социалните и синдикални права на гражданите. В тази връзка в Добричка област на визита бе и президентът на синдиката Пламен Димитров, който бе придружен от негови колеги. Пред медиите Димитров изтъкна, че целта на кампанията е да се въведат нови законови нормативи, защитаващи интересите на работниците. Четири основни права искат синдикатите да бъдат защитени - правото на сдружаване, правото на колективно трудово договаряне, на стачка и не на последно място - заплатите на хората, каза Димитров. "Провели сме разговори с всички политически сили в НС, както и с председателя на парламента. Смятаме, че най-бързо до края на тази сесия би могъл да влезе като законопроект именно възможността всеки работник, който има да получава заплати да може да си вади изпълнителен лист срещу работодателя и да запорира сметките на фирмата. При срещите ни принципно съгласие по въпроса имаме от всички политически сили" - каза още Димитров. В тази връзка в цялата страна върви и подписка. Според него е крайно време да започне реално да функционира и гаранционния фонд. "Ползвали сме опита на Холандия и отчасти на Полша в нашето предложение. Искаме да се даде възможност на работниците, които имат неизплатени заплати или обезщетения да получат изпълнителен лист. С напускане на работа и този изпълнителен лист да могат да си вземат дължимите пари от гаранционния фонд, а той вече да бъде кредитор на фирмата и да си търси средствата и по съдебен ред" - обясни синдикалният лидер. Димитров добави, че това не е единственото, което се прави. "В момента подготвяме листовки, които ще раздадем на абитуриентите, които наесен ще влязат в класните стаи" - добави още той. Синдикатът ще провежда и часове на учителя, като целта е именно младите хора, когато завършат средно образование и излязат на пазара на труда, да знаят своите права. По данни на синдиката през 2012 г. в страната ще завършат 68 хил. млади хора, които ще се обучават в 3300 паралелки.
В рамките на посещението си в областта синдикалистите са се срещнали с колектива на Добруджански земеделски институт, като в тази връзка Димитров заяви, че ще иска среща с ръководството на Селскостопанската академия. "Вярно е, че там имаме добри постижения по отношение на Колективния трудов договор, но се оказа, че институтът, който осигурява една трета от приходите на академията, не е получил всичките пари, които му се дължат" - заяви Димитров. Лидерите на синдиката са посетили и шивашка фирма в Тервел, където няма сключен колективен трудов договор, но са срещнали разбиране от страна на мениджърския екип и започват преговори за неговото подписване. Димитров заяви, че в момента в страната действа общо 3 179 колективни трудови договора, като 2 112 изтичат през тази година.
През целия петъчен ден пред КНСБ бе разпъната шатра, където освен събирането на подписка, експерти даваха безплатни консултации на гражданите по трудови, социални и осигурителни проблеми. Пред репортер на НДТ експертите заявиха, че най-често хората се оплаквали, че биват съкращавани с мотив свиване обема на работа.
 


Сходни връзки

КНСБ С КАМПАНИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди