изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:17 EEST
25 АКТА ЗА ЕДИН ДЕН ОТ ПРОВЕРКИ НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ БОРСИ    
ИкономикаС електронна ревизия заловиха фирма, укрила 12 млн. лв. данъци

В петък инспектори при ТД на НАП Варна са извършили проверки на всички зеленчукови борси в териториалния обхват на дирекцията. Само до обяд в Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище и Шумен са били извършени 65 проверки, съобщиха от приходната агенция. На 5 търговци са съставени актове за неиздаване на фискален бон.
На зеленчукова борса във Варна са направени 19 проверки, като са съставени 3 акта за административно нарушение - неиздаване на касов бон и 17 акта по Кодекса за социално осигуряване. Проверките целят да се установи укриват ли обороти търговците на селскостопанска продукция и спазват ли данъчното и осигурително законодателство. Данъчните следят също за произхода на стоките, както и за това дали се издават необходимите документи за покупко-продажба. Освен това инспекторите на НАП проверяват данните, описани в митническите декларации за внос на стоките и протоколите за покупка на продукция от земеделски производители. От приходната агенция напомнят, че наказанието за неиздадена касова бележка за юридическите лица и еднолични търговци е от 500 до 2 000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 1000 до 4 000 лв. За продавача или лицето, което е било длъжно да издаде касова бележка, но не издало и е приело плащането, глобата е от 100 до 500 лева. Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки могат да се подават чрез Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700, допълват още от приходната агенция.
Освен проверката на тържищата, ревизори чрез електронна ревизия са разкрили фирма, укрила 12 млн. лв. данъци. Дружеството се занимава с покупко-продажба на недвижими имоти и не е внесло в хазната дължими 9,4 млн. лв. корпоративен данък и 2,6 млн. ДДС. Укриването е хванато при опит за неправомерно ползване на данъчен кредит от фирмата. От агенцията добавят, че им е било отказано съдействие и е правен опит да бъдат укрити документи. След съдействие от прокуратурата, компютрите и документацията са били иззети и в хода на електронната ревизия е установено, че фирмата е извършвала преводи в няколко банки в други европейски страни в големи размери, без да има основание за тях. Установено е още и неправилно определяне стойността на придобитите недвижими имоти на дружеството, неправилно определяне стойността на сделките между свързани лица, неначислени лихви по отпуснати заеми между свързани и несвързани лица и други груби нарушения на данъчното законодателство. Всичко това, според констатациите на варненските ревизори, води до неправилно определяне на финансовите резултати. Още при старта на ревизията са били наложени предварителни обезпечителни мерки - запорирани са всички банкови сметки на дружеството. Наложен е запор и на цялата недвижима собственост на фирмата, в т.ч. влизат и парцели за извършване на строителна дейност по цялото Северно и Южно Черноморие. Ако след изтичането на предвидения в закона срок, фирмата не започне доброволно да внася дължимите данъци, то ще се премине към разпродажба на имуществото и усвояване на наличните суми по банковите сметки, заявяват от НАП. Случаят е предаден и на Прокуратурата, за да бъде търсена и наказателна отговорност за извършените данъчни престъпления, допълват още от агенцията.
 


Сходни връзки

25 АКТА ЗА ЕДИН ДЕН ОТ ПРОВЕРКИ НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ БОРСИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди