изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:57 EEST
ПРЕДСТАВИХА РОМСКИЯ ФОЛКЛОР    
КултураПо повод 10 юни - Ден на ромската жена, в Регионална библиотека "Дора Габе" се проведе информационен час, посветен на опознаване на ромите: произход, фолклор, празници, традиции и обичаи. На организираната съвместна проява с Фондация "Ръка за помощ" бе представена мултимедийна презентация по темата, изготвена от библиотечен специалист от Центъра за информация и справочно-библиографско обслужване.


Презентацията "Ромският фолклор, празници и обичаи" цели възпитаване на етническа толерантност, гордост и приятелство, с цел по-успешна интеграция на ромското население, както и за привличане на децата в библиотеката, провокиране на интерес у тях чрез изучаването на ромския фолклор. България е една от държавите, подписали Декларацията за Десетилетието на ромското включване 2005-2015 г. Инициативата за ромско десетилетие повиши общественото осъзнаване на въпроса за интеграцията на ромите. Един от основните проблеми на Балканите е по отношение на интеграцията на малцинствата, именно ромите, и по-специално ромските жени.
След интересната мултимедийна презентация децата имаха възможност да слушат ромски приказки и пословици, да отгатват гатанки от сборник "Искри от огъня", рецитираха стихове на ромски език и танцуваха. Витрина с библиотечни материали за ромската общност, традиции и култура допълни представянето. На гостите бе предложена разходка в библиотеката и в сектор "Работа с деца".
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИХА РОМСКИЯ ФОЛКЛОР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди