изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 16:46 EEST
Автобус се преобърна на магистрала „Тракия”, осем загинаха    
НовиниОсем души загинаха при тежка катастрофа на магистрала „Тракия” след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР.

Сигналът за тежката катастрофа е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка „Мерцедес”, е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90”.

Автобус, пътуващ по линията София-Бургас, се ударил в крайпътната мантинела, обърнал се и се самозапалил. По данни от тахографската шайба автобусът се е движел с позволените 100 км/ч, сочат първоначалните данни от огледа на полицията. Има сведения, че автобусът се е отклонил на ляво, ударил се е в мантинелата и след това се е преобърнал. Това съобщи пред Дарик Красимир Костов - главен инспектор в КАТ-Пътна полиция.

Управителят на фирмата „Бургас Тур-90”, собственик е автобуса, Николай Точев коментира пред Дарик-Бургас, че в разговор с шофьора след инцидента той му е съобщил, че вероятната причина за катастрофата е внезапното спукване на една или две задни гуми на автобуса. Шофьорът категорично е отрекъл да е заспал зад волана.

Автобусът е изгорял почти целия, стъклата са изпотрошени, таванът е пропаднал. Веднага са пристигнали полицейски служители, служители от „Пожарна безопасност и защита на населението” и седем линейки - четири от Пловдив и три от Пазарджик. Инцидентът е станал в района на 126 км от магистралата между Пловдив и Пазарджик.

На място са загинали шестима, други двама починали в болницата. Една от жертвите е говорителят на ОД на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева, която също пътувала в катастрофиралия автобус. Първоначално беше съобщено, че тя е сред пострадалите в инцидента, но по-късно от полицията информираха, че Георгиева е починала. Сред загиналите е и втория шофьор на автобуса Иван Чакъров. Загинало е и 14-годишно дете. Продължава установяването на самоличността и на другите жертви.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви телефони, на които може да се търси информация за жертвите и ранените при пътния инцидент. Това са 032 / 932 280 и 032 / 932 281.

От 1.35 до 2.15 ч. в университетската болница в Пловдив са постъпили общо 22-ма, пострадали в катастрофата. Седем от тях са оставени за лечение, една от тях - 45-годишната жена Албена Узунова, е в кома и с опасност за живота. Повечето от пострадалите са между 18- и 35- годишна възраст. Двама са настанени в Неврохирургия, а трима - в отделението по лицево-челюстна хирургия. Сред пострадалите е и 5-годишно момиченце, което е в шок, тъй като сред загиналите са майка му и сестра му.

Около обяд беше оповестен списъкът на ранените, които са оставени за лечение в болница „Свети Георги”. Това са 33-годишният Иван Тишев от Бургас, Сашо Стоилов на 52 години, Мая Малетова (44 г.), Жулиета Панева, Милена Димитрова (23 г.), Лиляна Ранчева (46 г.).

Шофьорът е 43-годишният Светослав Димитров от Бургас. Той е в добро здравословно състояние и е задържан в ареста за 24 часа. Твърди, че не помни какво точно се е случило. Отрича обаче той да има вина за инцидента, съобщи пред bTV шефът на Областната дирекция на полицията в Пловдив старши комисар Тодор Чонов.

Пробата му за алкохол е отрицателна, научи Дарик. В момента полицията го разпитва и се опитва да установи дали е заспал на волана или причина за тежката катастрофа е техническа неизправност в автобуса.

От КАТ твърдят, че автобусът се е движел с висока скорост. Продължават процесуално следствените действия на мястото на пътния инцидент, заяви комисар Тодор Чонов, директор на ОД на МВР-Пловдив.

Бургаска фирма „Бургас Тур-90” е собственост на Бурак Саглам, показа справка на Дарик в търговския регистър. Фирмата е вписана в регистъра през февруари миналата година, а Саглам е едноличен собственик. Капиталът на фирмата е 10 лева. В предмета на дейност обаче не е записано превоз на пътници. От транспортното министерство засега отказват коментар за инцидента.

Искам да изкажа съболезнования за загиналите при катастрофата на автомагистрала „Тракия”, каза премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на кабинета „Колегите от МВР работят да установят причината за катастрофата”, добави той, цитиран от БГНЕС. Министър-председателят е предложил утрешният ден - 16 юни да бъде обявен за ден на национален траур заради трагичния инцидент.

Движението в района към момента е затворено, за да може автобусът да бъде изтеглен. Обходният маршрут за автомобилите, идващи от посока София, е през село Труд. Тази сутрин частично беше възстановено движението по магистралата в района на пътния инцидент, отворено беше едно от платната.

Катастрофиралият автобус има сключена застраховка „Гражданска отговорност” и на всички пострадали ще бъдат изплатени обезщетения, съобщиха от „Лев Инс” - застрахователното дружество, при което е направена задължителната полица. От дружеството допълват, че към момента при тях не е постъпила експертиза на Пътна полиция за причините за инцидента, тъй като все още текат процесуалните действия.

От застрахователното дружество изразяват готовност да окажат съдействие на пострадалите. Всички заинтересовани лица да се свържат с компанията на телефон 02 / 8055318.

Катастрофиралият автобус е произведен през 1989 г. Машината е преминала за последно технически преглед на 8 март 2011 г. в пункт за годишни технически прегледи „Авто Пако” ООД. Следващата дата за преглед е била 7 септември 2011 г., съобщиха от транспортното министерство.

Водачът на автобуса е преминал психологическо изследване на 3 май 2011 г. Имало е и втори шофьор, както го изисква закона.

18 души станаха жертва на катастрофа с автобус край Ямбол на 28 май 2009 г. Ранените бяха 14. 17 от жертвите издъхнаха веднага след катастрофата, а 72-годишна жена, която получи тежки травми, почина месец по-късно. Катастрофиралият автобус „Чавдар-Сетра” бил на 20 години, но преди да потегли по пътя от „Дружба” към Ямбол бил минал на преглед, при който било установено, че е технически изправен. В него пътуваха 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Кръвната проба на водача на автобуса-убиец отчете 0,29 промила алкохол в кръвта.

dariknews.bg

 


Сходни връзки

Автобус се преобърна на магистрала „Тракия”, осем загинаха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди